PSRM cere ME să-și retragă inițiativa de a anula prevederile Legii ce asigură producătorilor autohtoni 50% din rafturi

Deputații socialiști critică inițiativa Ministerului Economiei de a anula prevederile Legii comerțului interior, care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone. Aceștia cer ca Guvernul, prin intermediul ANSA, să monitorizeze nivelul de implementare a Legii respective, în conformitate cu amendamentele intrate în vigoare la 1 iulie 2021, iar ME îi propun sa-și retragă solicitarea.

Foto: poza simbol

Consilierul fracțiunii parlamentare a BCS, ex-ministrul Agriculturii, Ion Perju a solicitat, în cadrul unui briefing, retragerea inițiativei Ministerului Economiei, care prevede anularea prevederilor Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone.

Perju a criticat dur inițiativa Ministerului Economiei de a anula prevederile Legii comerțului interior, precizând că „modificările propuse vor avea un efect dezastruos pentru producătorii mici și mijlocii de produse agricole, care astăzi se confruntă cu mari probleme la realizarea mărfurilor pe piața internă, din cauza creșterii prețurilor la principalele inputuri agricole, in special la motorină, semințe, produse de uz fitosanitar etc.”

Socialiștii solicită ca Guvernul, prin intermediul ANSA, să monitorizeze nivelul de implementare a Legii comerțului intern, în conformitate cu amendamentele intrate în vigoare la 1 iulie 2021, iar Ministerul Economiei sa-și retragă inițiativa de anulare a prevederilor menționate mai sus.


La data de 1 iulie 2021, au intrat in vigoare modificările la Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. In conformitate cu art. 211 alin. (12) din Legea menționată, Comercianții de produse alimentare, cu excepția celor din unitățile de comerț ambulant, sunt obligați să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, în cazul în care comercializează produse din aceeași categorie cu cele incluse în lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt. La data de 14 iulie curent, Guvernul, în baza Legii menționate a aprobat lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, care include 129 de produse.

Analistul politic Dionis Cenușa consideră că este necesară o soluție de compromis pe marginea legii ce asigură producătorii autohtoni cu 50% dintre rafturi. „Moldova să facă uz de flexibilitatea UE pentru a căuta soluții inovative pentru a proteja producătorii sau produsele locale, va avea de câștigat imaginea UE și totodată va fi depolitizat un subiect toxic, oferindu-se soluții pentru producătorii locali”, a menționat Cenușa, într-un comentariu.

Totodată, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a acuzat Ministerul Economiei de „luptă cu producătorii autohtoni” și susține că sub paravanul unui proiect „a inițiat anularea normei legale, care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone”. La rândul său, instituția a venit cu o reacție pentru UNIMEDIA și susține că proiectul a fost supus consultărilor publice și este important ca Republica Moldova să respecte angajamentele internaționale și să nu pună sub risc aceste relații, fără de care este imposibilă creșterea economică și socială a țării.

Alexandru Slusari l-a acuzat și pe ministrul Economiei de „semi-adevăruri” și i-a cerut demisia, dacă nu poate proteja producătorii autohtoni în fața marilor importatori.

Tot Slusari, în 2020, acuza Guvernul Sandu că ar fi retras, în 2019, cu puțin timp înainte de a fi demis, proiectul de lege conform căruia, magazinele mari din țară ar fi obligate să cumpere 50% din produsele pe care le comercializează de la producătorii autohtoni. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întrevederi cu mai mulți agricultori. Maia Sandu a recunoscut că proiectul într-adevăr a fost restras, însă a explicat motivele acestei decizii.

„Am discutat inclusiv cu reprezentanți ai rețelelor de magazine din țară, de ce nu cumpără mai multă producție autohtonă și am încercat să găsim niște soluții. Am retras acel proiect de lege pentru că trebuia îmbunătățit. Inclusiv anumite prevederi contraveneau angajamentelor internaționale și o asemenea lege ar fi fost abrogată ulterior. Am retras proiectul ca să îl îmbunătățim, dar din păcate, Guvernul a picat prea devreme, ca să putem să revenim cu o alternativă”, a precizat atunci Maia Sandu.


Pub