A încălcat atribuțiile sau a fost obligat să plece? Audio publicat în presă cum Podarilov îi cere fostului șef Fulger să demisioneze

Șeful IGP, Iurie Podarilov, i-ar fi cerut fostului șef al BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, să plece din funcție. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică dintre cei doi, publicată de deschide.md. Cei doi ar fi discutat cu câteva zile înainte ca Trocin să fie suspendat din funcție în urma unor plângeri enunțate de angajații de la Fulger. Conducerea IGP deocamdată nu a venit cu o reacția pe acest caz.

Foto: colaj

În cadrul discuției, Podarilov în mod direct i-a cerut să părăsească funcția pentru că „nu ar face parte din echipă”, însă fără a invoca un motiv concret.

Tot în cadrul aceleiași discuții, Podarilov a menționat că exact în același mod s-a procedat și cu alți ofițeri din cadrul MAI și anume cu Oleg Pasat, șef-adjunct INI.

Podarilov l-a amenințat deschis pe Trocin că dacă nu va da curs solicitării sale de a pleca din funcție, el va dispune să fie efectuate mai multe controale care, potrivit lui Podarilov, ar urma să-i afecteze pe mai mulți angajați din subordinea lui Trocin. Șeful IGP i-a pus ultimatum ca Trocin să depună cererea de demisie până la sfârșitul aceleiași zile.

Podarilov anunța în noiembrie 2021 că comandantul Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, Cazimir Trocin, este supus unei anchete interne, fiind suspendat din funcție. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a anunțat ce învinuiri i se aduc, dar și că nu poate oferi mai multe detalii, pentru a nu prejudicia mersul investigației.

Cazimir Trocin a fost numit comandant al Brigăzii de poliție cu destinațiespecială Fulger în august 2020, fiind prezentat de către ministrul Afacerilor Interne de atunci, Pavel Voicu.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, Ziarul de Gardă scria că o scrisoare cu mai multe acuzații în adresa șefului Batalionului cu destinație specială „Fulger” a ajuns pe masa mai multor instituții de stat, inclusiv la Președinție, Consiliul Suprem de Securitate, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate.

În aceeași perioadă, ofițeri din cadrul Fulger au denunțat presiuni într-o scrisoare deschisă. „Am decis să rupem tăcerea. Instituția noastră este una dintre cele de elită ale MAI, care la moment se confruntă cu un val de presiuni și destabilizări create intenționat, având drept scop preluarea conducerii de către alte persoane”, se arată în scrisoare.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în acest context: „Întotdeauna este suspicios când sunt așa scrisori publice de nemulțumire și dorința de a păstra anumiți conducători, care au muncit, nici nu știu dacă pot să folosesc cuvântul muncit, au deținut funcții”.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a venit cu mai multe precizări, după ce a discutat atât cu șefii departamentelor Brigăzii cu destinație specială, cât și cu ofițerii din subordine, cu privire la denunțurile făcute în scrisoarea apărută în spațiul public.


Pub