‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile pentru grâu în scădere în bazinul Mării Negre

Piața agricolă mondială: Prețurile pentru grâu în scădere în bazinul Mării Negre

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața agricolă mondială este marcată de mai multe evenimente: situația geopolitică în Rusia – operatorii urmărind discuțiile Putin-Macron, fermitatea prețurilor pe piața din Chicago și raportul USDA de mâine, sunt printre principalii factori ce influențează prețurile.

Prețurile pentru grâu sunt, totuși, afectate pe Euronext de scăderea prețurilor per general în bazinul Mării Negre, cu o concurență dură pe piețele cum ar fi Algeria sau chiar China.

Cotații grâu pe Euronext
Cotații porumb Euronext
Cotații rapiță Euronext

Potrivit Agritel, în timp ce exporturile de cereale din Rusia sunt în această perioadă în scădere comparativ anul trecut, în Ucraina au crescut cu 32,8% față de anul trecut, la 39,2 milioane de tone.

În acest sens, din Ucraina au fost exportate 17,2 milioane de tone de grâu, 5,5 milioane de tone de orz și 16,1 milioane de tone de porumb.

Până la 3 februarie, de la începutul sezonului de comercializare 2021/22 (1 iulie 2021), Rusia a exportat 34 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase (cu țările Uniunii Vamale), conform datelor Rosselkhoznadzor.

Această cifră este cu 19% mai mică decât în aceeași perioadă din sezonul trecut. Pe culturi, Rusia a exportat 23,9 milioane de tone de grâu (-21% față de anul trecut), 2,8 milioane de tone de orz (-33%), 1,8 milioane de tone de porumb (+23%).

‹ adv ›

Totodată, Rusia a extins geografia exporturilor prin vânzarea de cereale și semințe oleaginoase în 141 de țări, față de 131, la aceeași perioadă a anului trecut.

SUA a vândut pe 7 februarie 507 de mii de tone de boabe de soia către o destinație nedezvăluită, probabil China. Coreea de Sud a cumpărat 66 de mii de tone de porumb din origini opționale.

Factorii de susținere a prețurilor în SUA au fost revenirea Chinei la achiziții după festivitățile de săptămâna trecută, precum și prognozele meteo care sugerează o revenire la vremea uscată și caldă în Argentina.

‹ adv ›

Estimările producției de cereale și soia din America de Sud vor fi probabil revizuite în scădere în raportul USDA de mâine.

Prețurile rapiței au beneficiat ieri de fermitatea prețurilor pentru boabele de soia și rapiței. Pentru raportul Statcan privind stocurile din Canada la 31 decembrie sunt estimări de 17,3 milioane de tone pentru toate cerealele și 7,5 milioane de tone pentru canola.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›