image
Sursa foto: border.gov.md

3000 de țigarete, ascunse într-un autoturism și șase acte falsificate, ridicate de la călători, la vamă

În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD au înregistrat mai multe ilegalități la traversarea frontierei de stat. Șase conaționali au fost identificați cu falsuri în acte, iar al șaptelea moldovean a tăinuit prezența țigărilor în mașină.

La linia de control a fost supus verificării suplimentare un autoturism de model BMW, cu numere de înmatriculare românești. La volanul acestuia se afla un conațional cu dublă cetățenie, în vârstă de 37 de ani, însă originar fiind din Cahul. Deși i-a fost validată trecerea frontierei după ce ar fi spus că nu are nimic de declarat, totuși polițiștii de frontieră au trecut la linia doua de control mijlocul de transport. Ca urmare, ascunse în locașuri special amenajate, în interiorul mașinii au fost depistate la trei mii de țigarete, cu timbru de acciz autohton. La audieri, persoana a refuzat să ofere declarații. Ca urmare, autoturismul împreună cu marfa au fost ridicate și indisponibilizate la subdiviziunea de frontieră, urmează ca după stabilirea circumstanțelor cazul să fie transmis, conform competenței către Serviciul Vamal.

Alte trei persoane, originare din raioanele Tiraspol și Comrat, au fost identificate în același punct de trecere, cu certificate de vaccinare antiCovid-19 neveridice. Persoanele au recurs la astfel de acțiuni ilegale pentru a fi scutite de autoizolare și pentru a călători în statele UE.Verificarea adițională a certificatelor și a datelor privind traversările persoanelor, au scos la iveală că de fapt acestea erau în afara țării la data vaccinării și a eliberării documentelor.

În punctul de trecere a frontierei Vulcănești, polițiștii de frontieră au semnalat un caz similar. Documentat este un alt conațional, locuitor al raionului Vulcănești. Bărbatul s-a prezentat la ieșire din țară, în calitate de șofer de camion, având ca destinație Federația Rusă. În baza criteriilor de risc, fiind efectuate verificări suplimentare, s-a stabilit că persoana de fapt nu se afla în țară la momentul aplicării vaccinului. La audieri, bărbatul a susținut contrariul, declarând că s-ar fi imunizat la Chișinău, la un punct mobil de vaccinare.

În punctul de trecere a frontierei Cahul, de la călători au fost ridicate un permis de conducere rusesc și un certificat de vaccinare, ambele falsificate. Într-un caz, unui tânăr din raionul Cahul s-a cerut să prezinte și alte documente în afară de cele de călătorie, unde a înmânat la control certificatul de vaccinare. Același tertip folosit, documentul eliberat de instituțiile medicale moldovenești pe când cetățeanul se afla peste hotare. Cel de-al doilea moldovean, originar din Tiraspol, a ascuns printre lucrurile personale permisul de conducere, care ar fi eliberat de către autoritățile Federației Ruse pe numele unei persoane străine. La verificarea amănunțită a actului cu tehnica specială, s-a depistat indici de falsificare. În cadrul audierilor, bărbatul a mărturisit că în anul 2018, aflându-se la muncă în Rusia, în calitate de șofer de taxi, la sfârșitul unei zile de muncă ar fi găsit pe bancheta din spate un portmoneu în care era și permisul dat. Însă din motiv că nimeni nu s-a adresat, bărbatul ar fi hotărât să păstreze pentru sine actul.

Pe faptele înregistrate, polițiștii de frontieră din Direcția regională Sud continuă cercetările sub toate aspectele legale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: