Prima zi a grevei transportatorilor: Zeci de curse de microbuz, sistate pe malul drept și în stânga Nistrului

Mai multe rute de microbuz care circulau de la Chișinău în regiunea transnistreană au fost sistate, astăzi, total sau parțial, în legătură cu greva anunțată de transportatori, anunță televiziunea locală TSV. Și pe partea dreaptă a Nistrului, unii călători au avut de așteptat mai mult pentru a ajunge la destinație sau au fost nevoiți să găsească alt transport sau au făcut cale întoarsă, în lipsa microbuzelor, care au anunțat proteste.

Foto: UNIMEDIA

De dimineață, Autogara din stânga Nistrului anunța că toate microbuzele circulă conform graficului obișnuit.

Ulterior, instituția a anunțat că în orașul Dubăsari, din 22 de curse regulate cu direcția Chișinău și Găgăuzia, 17 au fost anulate, din cauza protestelor transportatorilor. La Tiraspol, din 16 curse au fost anulate 4, iar în Tighina, din 13 – 2. În alte orașe nu a fost anulată nicio cursă.

„Situația este stabilă. Acolo unde sunt sistate unele curse pur și simplu se prelungește timpul de așteptare între cursele rămase”, au precizat reprezentanții Autogării din regiune.

Și pe malul drept al Nistrului, în unele localități au fost sistate o parte din cursele regulate, astfe că oamenii au trebuit să aștepte mai mult timp decât de obicei, pentru a ajunge la locul de muncă, la spital sau acasă, iar în altele - au fost sistate în totalitate.

Astăzi, Ministerul Infrastructurii a venit cu o reacție la greva anunțată de transportatori. Potrivit unui comunicat emis de instituție, ANTA deține informația că „doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate, iar majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni”. „Cu această ocazie le mulțumim. Până la moment, nu au fost înregistrate plângeri la minister și la ANTA din partea cetățenilor, precum că ar fi limitați de transportul public”, se arată în comunicat.

Astăzi a început greva în transportul public, anunțată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), pe motiv că Ministerul Infrastructurii a ignorat solicitările înaintate privind recalcularea tarifelor, după majorarea prețurilor la carburanți. Astfel, transportatorii au anunțat că pe 7, 8 și 9 februarie toate rutele naționale de microbuze vor fi suspendate.

Reprezentanții Asociației Patronale a Profesioniștilor în Transporturi au anunțat că susțin protestul declarat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și se alătură la acesta, prin oprirea deservirii rutelor regulate pentru perioada 7-9 februarie 2022. Astfel, potrivit informației furnizate, circa 95 la sută din rutele naționale vor fi sistate.

La sfârșitul lui ianuarie 2022, APOTA a înaintat un ultimatum MIDR în care îi cere să prezinte, în termeni restrânși, calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară. Solicitarea a venit după multe altele, inclusiv un șir de proteste la ușa Guvernului, soldate fără vreun rezultat.

Mai mult, ministrul de resort, Andrei Spînu îi acuză pe cei din APOTA de manipulare și susține că nu există calcule reale care să argumenteze o majorare de tarif, îndemnându-i pe transportatori, calificându-i drept „un grup restrâns”, să accepte un dialog ce va soluționa toate problemele.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a ieșit în fața presei cu mai multe acuzații la adresa ministrului Andrei Spînu. La rândul său, oficialul a venit cu o reacție.

Piața Marii Adunări Naționale a fost plină de microbuze în dimineața zilei de 20 decembrie. Ei cer ajustarea tarifelor, după scumpirile record a carburanților de la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2022.



Pub