‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAltoirea pomilor primăvara cu ramuri detașate

Altoirea pomilor primăvara cu ramuri detașate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Altoirea pomilor cu ramuri detașate se face spre sfârșitul perioadei de repaus a pomilor prin metodele în copulație și despicătură și la începutul vegetației, sub scoarță.

Orientativ, este recomandat a realiza altoirea cu ramuri detașate în perioada 15 martie – 15 mai.

Pentru a realiza aceste altoiri cu succes se recomandă ca ramurile să fie recoltate cu 3-4 săptămâni, important a se realiza înainte de umflarea mugurilor.

Ramurile de altoi se taie la 30-40 cm lungime, se tratează cu fungicid și se plasează în pachete recomandându-se introducerea bazei în rumeguș umed și se depozitează pentru păstrare la temperatura de 2-3 grade Celsius. Dacă ramurile au fost colectate mai devreme, acestea se împarafinează și plasează în camere frigorifice la păstrare.

În continuare, povestim mai multe despre 3 metode de altoire cu ramuri detașate, ce vă pot oferi rezultate bune:

  • Altoirea în copulație perfecționată
  • Altoirea în despicătură
  • Altoirea sub scoarță

Altoirea în copulație perfecționată

Pentru aceasta se utilizează altoi și portaltoi de aceeași grosime, recomandate fiind 8-15 mm.

‹ adv ›

Altoirea se face realizând o secțiune oblică între altoi și portaltoi, cu lungimea de 3-4 cm și a unei tăieturi de îmbinare la 1/3 din lungime, în partea de sus (similar unei limbi, de 10-12 mm adâncime) pentru o mai bună prindere a altoiului cu portaltoiul.

Tăietura de 3-4 cm este recomandat a se realiza dintr-o singură dată, apoi se taie limba pentru o mai bună prindere.

Portaltoiul se taie la o înălțime de aproximativ 10 cm deasupra solului.

‹ adv ›

Trebuie să ne asigurăm că pe partea opusă locului unde realizăm tăietura la altoi există un mugure.

1) secționarea altoiului; 2) secționarea portaltoiului; 3) îmbinarea altoiului cu portaltoiul

Altoiul se taie optându-se pentru lungimea de 2-3 muguri.

Pentru altoire se suprapun mai întâi secțiunile, apoi se apasă ușor și continuu pentru a uni limbile formate mișcând foarte ușor părțile până când se asigură o îmbinare bună a cambiului altoiului și portaltoiului.

Apoi, zona altoirii se leagă strâns de jos în sus după care este recomandat a unge cu mastic marginile punctului altoirii și partea de sus a altoiului.

Mugurii altoiului trebuie să rămână descoperiți la toate cele 3 tipuri de altoiri prezentate.

Altoirea în despicătură

Se folosește în special pentru realtoirea portaltoiului viguros (de ex. mahaleb, corcoduș, piersic franc) sau în livezi pe pomii deja formați.

Altoirea în despicătură se face până la pornirea circulației sevei, când pomul se află în stare de repaus.

Portaltoiul utilizat poate avea grosimi de 2-10 cm, iar altoiul de de 7-8 mm. Dacă portaltoiul este gros, putem utiliza și 2 altoi:

Portaltoiul se taie în punctul de altoire cu foarfeca, secțiunea se netezește cu cosorul, emondorul și se despică pe o adâncime de 4-5 cm (1). Altoiul se taie optându-se pentru lungimi de aproximativ 4-5 cm (2).

Altoirea se face deschizând despicătura formată și introducând forțat altoii în portaltoi. Zonele generatoare de calus trebuie să se suprapună, de aceea e recomandat să se plaseze altoiul spre marginea portaltoiului.

După aceasta despicătura portaltoiului (dacă locul gol dintre cei 2 altoi este prea mare) se acoperă cu o bucățică de scoarță (4), iar suprafața și fisurile laterale se ung cu mastic.

FOTO: tigerdoor

Locul altoirii se leagă cu benzi de plastic, rafie sau orice alt material recomandat. Altoiul se taie la 2-3 muguri.

Altoirea sub scoarță perfecționată

Altoirea sub scoarță perfecționată se face în lunile aprilie-mai, când pomul a pornit în vegetație și scoarța portaltoiului se desprinde ușor.

Pentru o prindere bună, se recomandă ca altoiul să aibă grosimea de 7-8 mm, iar portaltoiul pe 2-6 cm, însă se utilizează și grosimi mai mari ale portaltoiului.

Pentru altoire, portaltoiul se scurtează și se netezește tăietura, făcându-se o incizie longitudinală de 4-5 cm pe scoarță, fără a atinge cambiul. O zonă netedă asigură o prindere mai bună.

Pe trunchiul portaltoiului se lasă 1-2 rămurele ce vor asigura hrănirea, restul se înlătură.

Altoiul se taie la lungimea de aproximativ de 2-3 muguri, iar partea de jos ce va fi introdusă se fasonează sub formă de peniță (3-4).

Pentru o prindere mai bună (formarea calusului), este recomandat a se înlătura din părțile laterale ale peniței fâșii de scoarță, păstrând o fâșie întreagă de 3-4 mm (situată central pe direcția primului mugure, adică cel de jos).

Atunci când desprindeți scoarța în locul unde urmează a fi plasat altoiul, asigurați-vă că nu desprindeți și cambiul.

Altoiul pregătit se introduce forțat în scoarța portaltoiului, se leagă cu benzi și se unge cu mastic suprafața secțiunii portaltoiului și capetele altoilor.

Vezi și Altoirea (ocularea) de vară a pomilor fructiferi.

Este recomandat ca mugurele altoiului să se afle la mijlocul tăieturii.

Citește și despre Materiale utilizate pentru legarea pomilor după altoire.

Îngrijirea pomilor altoiți. După altoire, în faza de mugure umflat, lăstarii ce pornesc din portaltoi în pepiniere se suprimă, astfel ca substanțele formate în frunze să fie direcționate spre punctele de creștere ale altoiului.

În perioada de vegetație din lăstarii crescuți din altoi se aleg 3-4 pentru a forma fie axul pomului (dacă altoirea a fost realizată în acest scop) fie viitoarele șarpante (dacă altoirea a fost realizată în livadă pe pomi maturi).

Vezi și Cele mai populare portaltoaie la măr. Cum influențează pomii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›