image
Sursa foto: Profimedia

19 persoane au murit de frig într-un orășel turcesc din apropierea graniței cu Grecia

Numărul persoanelor găsite moarte de frig într-un orășel turcesc din apropierea graniței cu Grecia a crescut la 19, au anunțat joi autoritățile, la o săptămână după ce o furtună de iarnă rară a acoperit ambele țări cu zăpadă. O declarație a biroului guvernatorului din orașul turc Edirne a precizat că activitățile de căutare și salvare continuă în regiunea în care au fost găsite cadavrele.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat miercuri că cei care au murit făceau parte dintr-un grup de 22 de migranți. Soylu a spus că cele 19 persoane au murit de frig în Ipsala, un oraș de frontieră folosit adesea de cei care încearcă să intre în Uniunea Europeană. De unde veneau migranții și de ce au rămas blocați în condiții de frig rămâne neclar, dar Grecia și Turcia s-au acuzat reciproc pentru tragedie.

Soylu a afirmat pe Twitter că grupul a fost respins de către oficialii de frontieră greci și a fost dezbrăcat de pantofi și haine, deși era foarte frig. El a postat pe Twitter imagini neclare care păreau să arate cadavrele a cel puțin opt persoane, parțial îmbrăcate și zăcând în noroi. Soylu a numit unitățile de patrulare de frontieră grecești huligani și a spus că Uniunea Europeană este lipsită de remedii, slabă și lipsită de sentimente umane.

Cu toate acestea, ministrul grec al imigrației, Notis Mitarachi, a negat acuzațiile lui Soylu de nereguli. Decesele de la granița turcă au fost o tragedie, a spus el într-o declarație, dar a adăugat că „adevărul din spatele acestui incident nu seamănă deloc cu propaganda falsă împinsă de omologul meu”. Mitarachi a spus că cei care au murit „nu au ajuns niciodată la graniță”.

„Orice sugestie că au făcut-o, sau că au fost într-adevăr împinși înapoi în Turcia este un nonsens total”, a spus el. „În loc să împingă afirmații nefondate, Turcia trebuie să se ridice la înălțimea obligațiilor sale și să lucreze pentru a preveni aceste călătorii periculoase.”

Ministerul grec de Externe nu a răspuns imediat la solicitarea CNN de a comenta acuzațiile Turciei. Consiliul Europei și migranții înșiși susțin de ani de zile că paza de coastă și patrulele de frontieră grecești resping migranții, uneori pe mare. Acum fiind foarte frig, aceștia nu au rezistat. Deși Agenția pentru Drepturile Omului a Națiunilor Unite a documentat „rapoarte credibile” despre astfel de incidente, guvernul grec le-a negat în mod repetat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: