(video) Pensia ar putea fi indexată anticipat: „Discutăm să o grăbim cu o lună”
Pensiile ar putea fi indexate înainte de 1 aprilie 2022. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. „Discutăm și de o posibilă indexare anticipată, să o grăbim cu o lună”, a spus deputatul, la Puterea a 4-a de la N4.
Foto: UNIMEDIA

Indexarea urmează să fie de 14% și acea creștere de, pentru că noi am schimbat formula indexare și oferim și o creștere a pensiei care o să fie de circa 5%, pentru că creșterea economică a fost de 10% și legea spune că creșterea este jumătate din creșterea economică. Pentru unele pensii o să vedem o majorare generată de indexare și de creștere de aproximativ 20%.

Indexarea se va face de la 2 mii de lei. Atunci când vorbim de alocațiile de care beneficiază persoanele cu dizabilități sau cei care nu se califică pentru pensie ele sunt calculate ca pensia minimă respectiv asta o să tragă în sus și alocațiile respective. Discutăm totodată și despre indexarea alocațiilor pentru îngrijirea copiilor”, a spus Perciun.


La începutul lunii decembrie 2021, cu 53 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în a doua lectură.

Proiectul prevede dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung, pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei, decât cel prevăzut în lege.

O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Totodată, va fi revizuită și modalitatea de stabilire a pensiei minime. Cuantumul pensiei minime va fi stabilit anual de către Guvern, valoarea acestuia urmând să fie cel puțin egală cu cea din anul precedent.

Proiectul mai prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.


Pub