‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociațiile despre Agrobiznes Meteo: O platformă absolut necesară pentru agricultori

Asociațiile despre Agrobiznes Meteo: O platformă absolut necesară pentru agricultori

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agrobiznes Meteo, platformă lansată de către Agrobiznes și iMetos, în parteneriat cu MAIB, include un set de parametri climatici transmiși de la zecile de stații meteo amplasate pe întreg teritoriul Moldovei. 

De curând, pe lângă parametrii obișnuiți cum ar fi temperatura și umiditatea aerului, dar și prognoze privind precipitațiile, pe platformă au devenit disponibile și modele de îmbolnăviri pentru cele mai des cultivate culturi. Detalii aici.

Asociațiile de producători au apreciat noul proiect care vine să răspundă la provocările de creştere a frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo în raport cu necesitatea de a îmbunătăţi managementul resurselor în activitatea de producţie.

Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, susține lansarea noii platforme Agrobiznes Meteo și  spune că a fost surprins de spectrul de date disponibile. 

„Proiectul inițiat de Agrobiznes este unul foarte necesar pentru producătorii de struguri, și nu doar pentru ei. Țin să remarc că viticultorii, în mod prioritar, au nevoie de aceste date, deoarece vița-de-vie necesită mai multe tratamente și este mai sensibilă la factorii de climă. Iată de ce trebuie să urmărim corect evoluția timpului atât ce se referă la cantitatea de precipitații, cât și la temperatură. Parametri disponibili pe Agrobiznes Meteo sunt utili pe parcursul întregului an, pentru că iarna există riscul înghețurilor de iarnă, la fel și primăvara sunt riscurile înghețurilor de primăvară”. 

Totodată, președintele Asociației a menționat că un astfel de proiect trebuie susținut și promovat, astfel ca numărul celor care vor utiliza datele generate de stațiile meteo, indiferent de locul unde se află, să fie în continuă creștere.

„Consider că acest proiect merită a fi susținut, promovat, iar datele afișate pe această platformă – utilizate. Membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri vor apela la acest sistem, care oferă date destul de complexe referitor la parametri meteo. Cu siguranță, cei care vor accesa Agrobiznes Meteo vor fi mult mai atenți la momentul în care vor efectua tratamente, vor administra îngrășăminte sau vor realiza lucrările corespunzătoare”.

Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, a specificat că fermierii sunt cei care, de fapt, „activează cu meteo în mână”, iar cunoașterea datelor precum temperatura, precipitațiile, dezvoltarea bolilor și dăunătorilor sunt esențiale pentru obținerea unor recolte de calitate. 

„Cunoașterea datelor meteo ne ajută să stabilim un ritm de lucru corect, dar și să obținem recolte de calitate. Probabil, suntem ramura care cel mai mult depindem de condițiile meteo. Dacă anterior aveau acces la aceste date doar producătorii mari, care și-au instalat stații meteo, atunci acum, odată cu lansarea Agrobiznes Meteo, de aceste date vor putea beneficia inclusiv fermierii mici și mijlocii”.

‹ adv ›

Producătorii de bacifere depind de foarte mulți factori climatici, astfel că la efectuarea unor tratamente fitosanitare trebuie să țină cont de condițiile meteo, a mai spus Aneta Ganenco. 

„Mă bucur mult că a fost creat un asemenea instrument, care vine să ajute și să susțină producătorii în activitatea lor. Astfel, fermierii se pot informa mai detaliat despre fenomenele și condițiile meteo pentru o perioadă mai mare de timp, inclusiv pot cunoaște despre dezvoltarea sau apariția unui focar de boli sau dăunători. Aceste informații îi va ajuta să adopte decizii mult mai calculate și argumentate”.  

Agricultura de precizie este deja o realitate, iar producătorii trebuie să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce costurile de producere și impactul agriculturii asupra mediului.

Iată de ce o platformă precum Agrobiznes Meteo este una binevenită, susține Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

„Orice informație care se referă la factorii de producere cum ar fi umiditate, temperatură, sumele acestor indicatori au un rol important atunci când producătorul adoptă decizii operaționale în timpul producerii, fie irigă sau aplică diferite tratamente, fie realizează alte lucrări și măsuri agrotehnice.

Toate acestea ne permit ca deciziile pe care le luăm să fie mult mai argumentate și motivate. Susținem și considerăm binevenită platforma Agrobiznes Meteo pentru fermieri, mai ales în contextul majorării prețurilor la mijloacele de producere. Utilizând datele disponibile pe această platformă, vor îmbunătăți esențial managementul lucrărilor și tratamentelor efectuate în plantațiile pe care le gestionează”. 

‹ adv ›

Amintim că, datele despre temperatura solului și a aerului, umiditate, precipitații, riscul dezvoltării bolilor și dăunătorilor pot fi accesate gratuit pe platforma Agrobiznes Meteo.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›