image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

APOTA susține că autoritățile fac presiuni asupra transportatorilor care au anunțat că vor ieși la proteste

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto informează că a primit mai multe semnale din diverse localități din care rezultă că unii primari ar amenința companiile de transport că dacă vor participa la protest riscă să-și piardă afacerile. Mai mult ca atât, șoferii s-ar plânge că și unii inspectori de patrulare, întocmesc abuziv procese verbale, avertizându-i că au fost luați în vizor „pentru că participă la grevă”.

„A fost reținută absolut ilegal o unitate de transport antrenată la deservirea rutelor locale. Totodată ANTA împreună cu Gările Auto Moderne convoacă transportatorii iliciți și-i instructează cum să organizeze procesul de transportare a pasagerilor în zilele de protest în așa fel încât să se creeze impresia că totul este legal.

Toate acțiunile represive, inclusiv amenințările sunt dirijate dintr-un singur centru, conținutul amenințărilor este același în fiecare raion”, susține Oleg Alexa, președintele APOTA.

El a adăugat că greva anunțată a transportatorilor oricum se va desfășura indiferent de contrângerile și provocările care au loc.

„La începutul săptămânii viitoare vom solicita organelor de drept inițierea procedurilor legale pentru atragerea la răspundere juridică a funcționarilor implicați în aceste acțiuni ilegale, care au drept scop încălcarea dreptului nostru constituțional la protest, care este organizat pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale transportatorilor.

De asemenea vom monitoriza eventuala organizare ilegală a procesului de transportare a călătorilor de către ANTA și gările auto, care de fapt probează existența acelor scheme coruptibile ale ANTA preluate de actuala conducere a ministerului, care constituie unul din motivele organizării grevei. Sperăm că organele Procuraturii și Inspectoratul Național de Poliție se vor autosesiza și vor începe imediat documentarea acestor ilegalități”, a mai spus Alexa.

Amintim că șoferii au planificat un protest, cu sistarea activității rutelor naționale în perioada 7-9 februarie.

Anterior ministrul Andrei Spânu a prezentat un fragment din comunicarea lui Oleg Alexa cu transportatorii. „Stimați colegi, am decis că pe 7,8,9 februarie stăm acasă. Sensul grevei este ca pasagerii care vor să se deplaseze să se revolte. (...)”, a scris în grupul transportatorilor, Oleg Alexa.

„Un grup mic de transportatori au început să șantajeze o țară. E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, a menționat Andrei Spânu. El a anunțat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife. După această ședință va fi luată decizia finală referitor la ajustarea tarifelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: