Noul șef al CNA, cu un apartament ce ar valora mai puțin decât prețul real pe piață. Explicațiile lui Rusu

Noul șef al Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, numit în funcție ieri, cu votul deputaților PAS, a indicat, în declarația de avere, un apartament de 124.6 m2, pe care l-ar fi procurat cu 785.782 lei, un preț considerabil mai mic decât cel de pe piață. Ulterior, acesta a venit cu mai multe precizări pe pagina sa de Facebook, referitoare la suma pe care a indicat-o. „M-am condus de legea în vigoare, care stabilește că pentru bunurile imobile se menționează valoarea cadastrală a bunului imobil. Pentru toți cei curioși, menționez aici că prețul pe care l-am achitat pentru apartament este de 84 mii EUR”, a precizat Rusu.

Foto: Iulian Rusu/ Facebook

Noul șef al CNA a indicat, în declarația sa de avere, că a procurat, în 2020, un apartament cu suprafața de 124.6 metri pătrați, cu o valoare de 785.782 lei. După ce informația a provocat mai multe discuții în contradictoriu, Iulian Rusu a venit cu mai multe precizări în acest sens:

„Mai multe solicitări de date și întrebări au început a parveni în adresa declarației de avere și interese pe care am depus-o pentru anul 2020 și care este disponibilă pe situl ANI. Aduc aici clarificări:

1. Declarația a fost depusă în termen de 3 săptămâni de la intrarea în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției (20.10.2021) și este pentru anul 2020.

2. Odată cu încheierea mandatului de secretar de stat și preluarea funcției de Director CNA voi urma să depun încă câte o declarație de plecare din funcție și de intrare într-o funcție nouă, precum și pentru tot anul 2021, urmare a modificărilor la Legile nr. 132/2016 și 133/2016, prin intermediul Legii nr. 107/2021 din 07.10.2021, intrată în vigoare la 29.10.2021. Astfel, față de perioada anului 2021, declarațiile de avere urmează a fi depuse conform noilor rigori. Un Regulament al ANI va clarifica modul în care urmează a fi depuse declarațiile de avere în baza noilor rigori.

3. La depunerea declarației de avere și interese m-am condus de legea în vigoare, care stabilește că pentru bunurile imobile se menționează valoarea cadastrală a bunului imobil (Anexa nr. 1, capitolul III - bunuri imobile din legea nr. 133/2016 în redacția înainte de modificările operate prin Legea nr. 130/2021).

4. Modificările care s-au regăsit în Legea nr. 130/2021, inclusiv ce țin de declararea valorii reale a bunurilor, le-am promovat în trecut pentru a asigura o transparență a averii persoanelor publice.

5. Informațiile cu privire la valoarea reală a tranzacției de vânzare cumpărare a apartamentului de 124 mp, precum și orice alte date relevante le voi include în declarația de avere și interese conform noilor rigori ale legii.

6. Pentru toți cei curioși menționez aici prețul pe care l-am achitat pentru apartament este de 84 mii EUR.

7. Pentru a anticipa întrebări legate de capacitatea mea de a achita acest preț, menționez că venituri similare celor declarate din anul 2020, le-am obținut pe parcursul ultimilor 7 ani, perfect legal, cu achitarea tuturor impozitelor prevăzute de Codul Fiscal.

8. Principalele venituri nu le-am obținut din calitatea de membru al IPRE sau Director Executiv adjunct, ci din contracte de consultantă în principal implementând proiecte finanțate de Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială, atât relevante pentru Republica Moldova cât și pentru alte state atât membre ale UE cât și din cadrul CSI.

9. Reiterez, contrar unor poze și colaje plasate tendențios, că nu dețin un automobil de marca Audi A4 din 2021, ci un model din anul 2006.

10. Rog să nu fie denigrată activitatea organizațiilor cu care am lucrat anterior, în special atunci când afirmațiile nu sunt bazate pe informații veridice.


Iulian Rusu este primul șef al CNA, numit fără concurs. Acesta a primit votul majorității PAS, în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, dar și critici de la opoziție.


Pub