Moldovagaz, despre zvonurile că în țeava de gaz se pompează aer: Un astfel de amestec este explozibil, cu efecte devastatoare, deci imposibil

Moldovagaz anunță că a examinat adresările și petițiile consumatorilor din diferite regiuni ale Republicii Moldova, în care se aduceau acuzații că la furnizarea gazelor naturale consumatorilor nu sunt respectați parametrii de calitate, stabiliți prin documente normative în vigoare sau că gazele sunt amestecate cu aer. Companie explică că o astfel de intervenție este imposibilă, iar în țevi nu poate fi pompat aer.

Foto: UNIMEDIA

„Foarte probabil că astfel de petiții și afirmații poartă în general un caracter emoțional, legat de prețul ridicat al gazelor naturale și capacitatea scăzută de plată a consumatorilor.

Pe parcursul examinării petițiilor, SA „Moldovagaz” suportă toate cheltuielile organizatorice (deplasări la fața locului, prelevarea și efectuarea analizelor de laborator) pentru controlul calității gazelor la fața locului petiționarilor. Examinarea petițiilor de așa gen era efectuată cu implicarea comisiilor de lucru, componența cărora era formată, după caz, din reprezentanții Ministerului Economiei, ANRE, Consiliilor raionale, primarilor localităților, organizaților obștești de protecție a consumatorilor. De fiecare dată se constatata că parametrii fizico-chimici ai gazelor naturale furnizate consumatorilor corespund totalmente cerințelor documentelor normative.

Cu toată responsabilitatea și certitudinea SA „Moldovagaz” declară, că în conductele de gaze nu se adaugă aer, deoarece în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă. În conformitate cu documentele normative în vigoare partea volumetrică a oxigenului în gazul natural nu trebuie să depășească 1%, deoarece limita de inflamabilitate a metanului în amestec cu aer constituie de la 5 până la 15%.

Totodată, se remarcă faptul că în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale.

Gazele naturale, fiind utilizate în sectorul casnic și industrial, în calitate de combustibil ecologic curat sau ca materie primă, trebuie să corespundă cerințelor de calitate ca și produsele comerciale. Indicatorii de calitate sau, altfel zis, caracteristicele fizico-chimice ale gazelor naturale sunt o parte integrantă a datelor, valorile cărora se aplică în calculatoarele de debit în procesul de primire-predare a gazelor naturale la stațiile de măsurare gaze de frontieră pentru furnizarea lor către consumatori și transportarea prin teritoriul Republicii Moldova. La fel, acești indicatori servesc temei pentru calcularea indicilor energetici ale gazelor naturale.

Cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la stațiile de măsurare gaze de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), și Căușeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul și compoziția chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică.

La toate stațiile de măsurare de frontieră se utilizează echipamente identice legalizate corespunzător (cromatografe și higrometre de flux). Componența chimică a gazelor se determină orar, iar în baza indicilor orari se calculează media diurnă a căldurii calorifice și respectiv - valoarea ei medie lunară. La fel prin intermediul higrometrelor de flux se determină valoarea temperaturii punctului de rouă a vaporilor de apă în gaze.

Verificarea rezultatelor măsurărilor echipamentelor din flux se efectuează săptămânal prin compararea rezultatelor măsurărilor în laboratoarele chimico-analitice, care fac parte din componența stației de măsurare gaze. În baza rezultatelor măsurărilor echipamentelor de flux se întocmesc pașapoartele-certificate ale parametrilor fizico-chimici a gazelor naturale, care sunt documentele oficiale cu privire la calitatea gazelor naturale importate/tranzitate.

La stațiile de măsurare gaze de frontieră se află în permanență reprezentanții operatorului sistemului de transport gaze din Republica Moldova (SRL „Moldovatransgaz”), care activează în baza Acordului de interconectare semnat cu operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina (OGTS Ucrainî). Reprezentanți permanenți monitorizează zilnic funcționarea sistemelor de măsurare și a celor de determinare a indicilor de calitate, corectitudinea rezultatelor înregistrate, semnează volumele de gaze primite–predate diurn la hotar.

Transparența predării–preluării volumelor de gaze la stația de măsurare gaze de frontieră se asigură prin participarea reprezentanților Serviciilor vamale ale Moldovei și Ucrainei la verificarea și semnarea actelor lunare a volumelor de gaze, care au traversat hotarul de stat dintre Moldova și Ucraina.

Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deține patru sisteme de măsurare a calității gazelor, amplasate pe

– conducta magistrală Ananiev-Cernăuți-Bogorodceni: un cromatograf de flux în or. Drochia și unul de laborator în or. Chișinău la SDG-1;

– conducte magistrale Ananiev-Tiraspol-Ismail, Reni-Ismail, Șebelinka-Dnepr Krivoi Rog-Ismail: un cromatograf de flux cu doua canale și un cromatograf de laborator la stația de măsurare de frontieră Căușeni.

În situația în care Republica Moldova nu dispune de zăcăminte substanțiale proprii, SA „Moldovagaz” furnizează consumatorilor doar gazele importate. Astfel, gazele naturale importate nu se amestecă în sistemul național cu alte gaze. Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz” nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu odorant, care este substanță inflamabilă și se adaugă în proporție maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific și pronunțat conform normelor de securitate.

În conformitate cu punctul 17 al Regulamentului cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a gazelor naturale (Monitorul Oficial nr.192-196/1748 din 11.11.2011) „Consumatorul final poate cere verificarea parametrilor de calitate a gazelor naturale de la punctul de reglare a presiunii, în perimetrul de deservire al căruia se află locul de consum al consumatorului final care a depus reclamația.

Dacă se confirmă că pretențiile consumatorului final privind calitatea gazelor naturale furnizate nu sunt justificate, cheltuielile pentru preluarea probelor și efectuarea analizei de laborator vor fi restituite operatorului de rețea de către consumatorul final”. Punctul 19 al acestui Regulament prevede că „Consumatorul final are dreptul să apeleze la oricare laborator, autorizat conform cerințelor prevăzute de lege, ce nu aparține operatorului de rețea, pentru verificarea calității gazelor naturale, iar rezultatele obținute pot fi folosite drept probe pentru argumentarea reclamației.

Preluarea probelor se efectuează de către personalul operatorului de rețea, în prezența personalului laboratorului. Plata pentru verificarea calității gazelor naturale în laboratorul autorizat, care nu aparține operatorului de rețea, se achită de către consumatorul final. Dacă se confirmă că pretențiile consumatorului final privind calitatea gazelor naturale furnizate sunt justificate, cheltuielile aferente verificării calității gazelor naturale vor fi restituite consumatorului final de către operatorul de rețea”.

În opinia mai multor oameni, consumul avansat de gaze este legat de calitatea lui scăzută. Subliniem faptul că consumul de gaze depinde de diferiți factori, cum ar fi: starea tehnică a aparatelor de utilizare gaze ale consumatorului, frecvența deservirii lor de profilaxie, contaminarea sau deformarea duzelor, cauzate de exploatarea incorectă; insuficiența de oxigen în încăpere și, ca urmare, arderea incompletă a gazelor; alegerea regimului optim de funcționare al instalațiilor în conformitate cu factori externi de vreme și utilajul conectat; depuneri de calcar pe pereții vaselor folosite; temperatură inițială a apei de apeduct în perioada de iarnă (+5oC) care este mai redusă decât vara (+15oC), cât și temperatura încăperilor, în care funcționează mașinile de gătit.

De cele mai multe ori cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice (murdăriilor) în arzătoarele mașinilor de gătit și a centralelor termice individuale. Responsabilitatea pentru starea acestora și deservirea tehnică revine consumatorilor. De menționat că din anul 2002 deservirea tehnică a mașinilor de gătit și a centralelor termice nu mai este în obligațiunea operatorilor de distribuție gaze, deoarece funcțiile întreprinderilor de distribuție se finalizează la robinetele de siguranță. Responsabilitatea respectivă este pusă pe seama consumatorilor, care la rândul lor trebuie să încheie contracte de deservire cu întreprinderi specializate, fapt care mai puțin se respectă și prin urmare deservirea tehnică a aparatelor de utilizare practic nu se execută aproape de nimeni.

Întreprinderile de distribuție intervin prin serviciul de depanare (de urgență) doar pentru remedierea scurgerilor sesizabile prin metoda organoleptică (miros de gaze) din instalațiile de utilizare, care provoacă concentrații de cel puțin 1% din volumul încăperii.

Drept consecință este de menționat, că calitatea gazelor naturale furnizate consumatorilor finali corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare”, arată comunicatul emis de Moldovagaz.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat la data de 28 ianuarie solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.


Pub