(video) Protest la Parlament, după majorarea tarifelor la gaz. Manifestanții au lăsat un morman de tizic în fața instituței

Partidul Congresul Civic a scos și astăzi oamenii la protest împotriva majorării retroactive a tarifelor la gazele naturale. Mulțimea a scandat „Stop Energomor” în fața Parlamentului apoi a plecat la Guvern, iar la plecare a lăsat un morman de tizic în fața instituției.

Foto:

(update) Mark Tkaciuk: „Vom lăsa promisiunile electorale pe pragul Guvernului. Cei care vor spune că facem gunoi, vor numi gunoi promisiunile electorale ale partidului de la Guvernare. Muntean: „Prin această acțiune noi arătăm incapacitatea de a le realiza”.

(update) „Stop Energomor!”

(update) Mulțimea merge la Guvern. 

(update) Protestatarii au lăsat un norman de tizic în fața Parlamentului. Pe fundal sună spoturile electorale ale PAS din campania electorală.

(update) Fost viceministru al Economiei, Iurie Muntean: „Situația tragică de astăzi poate fi depășită prin intermediul unor noi negocieri cu Gazpromul, cu participarea experților adevărați. Urmează să ne deplasăm la Parlament”

Acum o săptămână a avut loc o manifestație similară, sub lozinca „Stop Energomor” și posibil va continua și în următarea perioadă după cum au anunțat manifestanții.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că MoldovaGaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.



Pub