Polițiștii care au bătut doi tineri la Soroca, puși sub urmărire penală. Ce spune Procuratura
Procuratura din Soroca a inițiat o urmărire penală pe numele polițiștilor care ar fi agresat doi tineri. Autoritățile anunță că au pornit o investigație pentru faptele de tortură în privința colaboratorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Soroca.
Foto: Captură video/ Ungureanu
„La data de 4 februarie 2022, procurorii din cadrul Procuraturii raionului Soroca au început urmărirea penală în privința colaboratorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Soroca pentru săvârșirea actelor de tortură (infracțiune prevăzută de art. 166/1 alin. (2) din Codul penal), admise față de doi bărbați.
Potrivit circumstanțelor cazului, în noaptea de 31 ianuarie 2022, la Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliție Soroca a parvenit apelul telefonic de la un cetățean care a comunicat că a fost agresat fizic de către persoane necunoscute pe o stradă din mun. Soroca. La faţa locului s-a deplasat grupa de reacționare operativă a Inspectoratului de poliție Soroca în componenţa a doi colaboratori de poliție implicați în exercițiul funcțiunii de menținere a ordinii publice și de combatere a criminalității.
Prezentându-se la fața locului, între colaboratorii de poliție și persoana care a făcut apelul telefonic a apărut un schimb de replici, în rezultatul căreia colaboratorii de poliție au aplicat forța fizică față de cei doi bărbați, acțiuni care au continuat și după deplasarea acestora, în incinta Inspectoratului de poliție Soroca.
La moment, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat.
Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică.
În această ordine de idei, reiterăm că, modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale si a armelor de foc de către colaboratorii de poliție, precum și actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizorul Procuraturii, respectiv fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației.
Concomitent, menționăm că angajații poliție, în calitate de persoane publice au obligația prevăzută de lege să nu supună pe nimeni la tortură, să contribuie la respectarea intereselor statului și la menținerea ordinii publice, să aplice forța fizică exclusiv în condițiile legii, precum și să respecte drepturile și libertățile omului”, arată nota emisă de procuratură.
Poliția Republicii Moldova neagă că a tăinuit cazul privind angajații care ar fi bătut doi tineri la Soroca. „Informăm că din data de 31 ianuarie, imediat după producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu”, arată comunicatul emis de oamenii legii.


Pub