Cazul bărbaților agresați de polițiștii de la Soroca, sub lupa Avocatului Poporului: Vom monitoriza desfășurarea anchetei

Avocatul Poporului, Ceslav Panico anunță că a inițiat din oficiu un proces de investigație cu privire la împrejurările privind acțiunile de tortură față de persoanele reținute de angajații Inspectoratului de Poliție Soroca. „Vom monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestor cercetări”, a declarat Ceslav Panico.

Foto: parlament.md

„Împreună cu colegii și colegele din cadrul Oficiului Avocatului Poporului urmează a fi monitorizate în detaliu, acțiunile și inacțiunile angajaților poliției față de persoanele reținute și aflate în custodia acestora, precum și mecanismul de asigurare a garanțiilor fundamentale antitortură. Dar și, dacă au fost sau nu unele intimidări sau represalii după incident.

Vom monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestor cercetări.

Condamn ferm orice acțiune/inacțiune, care nu se încadrează în limitele legale. Reamintim că, aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale în exces de reprezentanții instituțiilor de forță pot constitui acte de tortură și/sau rele tratamente și sunt condamnabile de Codul penal al Republicii Moldova”, a scris pe rețele Avocatul Poporului, recent numit.

Tinerii au fost agresați de polițiștii Inspectoratului din Soroca, veniți la solicitarea acestora. Agresiunile ar fi continuat și la Inspectorat.

Procuratura din Soroca a inițiat o urmărire penală pe numele angajaților MAI vizați.

Poliția Republicii Moldova negat tăinuirea cazul privind angajații care ar fi bătut doi tineri la Soroca. „Informăm că din data de 31 ianuarie, imediat după producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu”, arată comunicatul emis de oamenii legii.


Pub