Primăria Chișinău: Nu interpretați eronat datele privind eliberarea autorizațiilor de construcție. Informațiile sunt publice

Edilul capitalei, Ion Ceban, a prezentat datele privind autorizațiile de construcții eliberate de către Primăria municipiului Chișinău. Ceban enunță solicitarea Primăriei „ca aceste informații să nu fie prezentate eronat”. „Toate informațiile sunt public plasate oficial pe site-ul Direcției de specialitate”, menționează Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare (DGAURF) informează că în perioada 2020 - 2021 au fost eliberate circa 917 autorizații de construire, acte prin care se autorizează executarea lucrărilor de construcție în temeiul și cu respectarea certificatului de urbanism pentru proiectare și a documentației de proiect elaborată și verificată.

În perioada 2020 - 2021, DGAURF a eliberat circa 917 autorizații de construire.

2020 - au fost emise în total 401 de autorizații de construire.

⁃ 14 au fost eliberate pentru construirea blocurilor locative

⁃ 114 autorizații pentru case de locuit individuale

⁃ 11 obiective comerciale administrative

⁃ 33 blocuri industriale

⁃ 229 diverse autorizații pentru reamenajări, reconstrucții, amenajări, reparații, rețele inginerești

2021, au fost emise circa 516 autorizații de construire.

⁃ 12 dintre acestea au fost pentru complexele locative

⁃ 133 pentru case de locuit

⁃ 16 obiective comerciale administrative

⁃ 40 clădiri industriale (40);

⁃ 315 diverse autorizații pentru reamenajări, reconstrucții, amenajări, reparații, rețele inginerești

De aici rezultă că APL Chișinău a eliberat în 2021, cu 29 % mai multe autorizații față de 2020.

În ceea ce privește autorizațiile pentru complexele locative, se atestă o scădere, cu 15 % mai puține față de anul 2020.

Documentația permisivă în construcție este eliberată în conformitate cu legislația în vigoare, care stipulează procedura, tipurile și termenele de eliberare a actelor permisive.

Numărul actelor permisive eliberate de către Municipalitate variază anual, în funcție de numărul solicitărilor parvenite.

Autorizația de construire se emite în baza cererii proprietarului, urmată de un set de acte obligatorii: acordul autentificat notarial al coproprietarilor de imobil/teren; certificatul de urbanism pentru proiectare; extrasul din documentația de proiect; raportul unic de verificare a documentației de proiect pentru construcție; buletinul de identitate (în cazul persoanei fizice) sau certificatul de înregistrare (în cazul persoanei juridice); contractul privind supravegherea de autor; extrasul privind avizarea pozitivă a proiectului de execuție, certificatul de descărcare de sarcină arheologică; acordul de mediu.

Doar în cazul în care documentația este elaborată în conformitate cu legislația în vigoare și urmată de toate avizele necesare, se emite autorizația de construire. În caz contrar, autorizația de construire nu se eliberează.

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, în activitatea sa, se bazează cu strictețe de actele legislative și normative în vigoare în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, arhitecturii, construcției și relațiilor funciare, precum și de prevederile regulamentului instituției”, a scris primarul capitalei pe rețele.

Primăria Chișinău solicită ca aceste informații să nu fie date eronat. Toate informațiile sunt public plasate oficial pe site-ul Direcției de specialitate”, a declarat Ion Ceban.

Eliberarea autorizațiilor pe construcții în Chișinău este un subiect care stârnește discuții aprinse de mult timp la Primărie.

Fracțiunea PAS a venit cu acuzații în adresa primarului și în urma „unor informații aflate recent” a arhitectei-șefă a orașului, Svtelana Dogotaru. Reprezentanții PAS susțin că Svetlana Dogotaru este „mâna care semnează toate mușuroaiele din beton din Chișinău”. „Când ești consilier municipal și îți pare că ai voie să spui minciuni aiurea e straniu să crezi că chiar lumea te crede”, a răspuns Dogotaru.

Anterior, Ion Ceban a acuzat PAS că protejează „mafia imobiliară” ce construiește în centrul istoric contrar moratoriului.


Pub