(doc) ANI a refuzat inițierea controlului judecătorului Paniș, care a anulat decretul de demitere a lui Clima: Nu s-a constatat conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate a refuzat inițierea controlului în privința judecătorului Alexei Paniș, care a anulat decretul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a fost revocat decretul de numire a șefului Curții de Apel Chișinău. 

Foto: Alexei Paniș

Autoritatea Națională de Integritate nu a constatat conflict de interese în cazul judecătorului Alexei Paniș, care a examinat cauza privind demiterea lui Clima și a anulat decretul semnat de Maia Sandu. Astfel, a fost respinsă cererea de inițiere a controlului pe numele acestuia.

„În urma celor expuse în sesizare și prin prisma prevedrilor legale, inspectoratul reține că situația în care deținând calitatea de subiect al declarării și aflându-se în exercițiul funcției de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, la luarea decizie/ emiterea hotărârii judecătorești din 31.12.2021 prin care a dispus repunerea în funcție administrativă de președinte al CA, Alexei Paniș nu s-a aflat în situație de conflict de interese”, arată constatarea ANI.

ANI a reținut că nu există cel puțin aparențe despre încălcarea legilor conflictului de interese. Totodată, ANI nu dispune de competența să verifice procedura de judecare a cauzelor judiciare.

Dacă ei cred că prin astfel de măsuri vor zădărnici procesul de curățare, se înșeală amarnic, noi vom veni cu soluții indiferent de acțiunile lor”, a comentat revenirea judecătorului Clima la Curtea de Apel ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Asociația Judecătorilor a criticat acțiunile SIS în privința magistratului care a anulat decretul Maiei Sandu ce-l viza pe președintele Curții de Apel Chișinău.

Judecătorul care a anulat decretul Maiei Sandu ce-l viza pe președintele Curții de Apel Chișinău a venit cu o reacție, după nota publicată de un șef de la SIS, prin care se cere investigarea magistratului, sub aspectul depășirii atribuțiilor de serviciu.

Judecătorul Vladislav Clima a revenit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, după ce instanța de judecată a anulat decretul Maiei Sandu, prin care acesta a fost demis.

La 31 decembrie 2021, instanța a anulat decretul Maiei Sandu, prin care l-a demis pe Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel, de către Președinție.

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul prezidențial din toamna anului 2020, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.


Pub