Ce este masajul vaginal Yoni și de ce devine tot mai popular în Occident

Am descoperit „masajul ginecologic” în timp ce documentam un alt subiect pentru rubrica noastră săptămânală „SexEd pentru adulți”. Procedura era inclusă în lista de servicii medicale prestate de Institutul Mamei și Copilului, prețul acesteia fiind de 13 lei per sesiune. 

Dar ce presupune masajul ginecologic și pentru ce ar fi el util? Pentru a obține un răspuns la această întrebare, am apelat la specialiștii în domeniu.

Silvia Agop, ginecologă-obstreticiană, ne-a comunicat că o atare procedură medicală se făcea la noi în țară acum vreo 20 de ani, în special în cazul femeilor cu probleme reproductive. Procedura se făcea cu un fel de vibromaseur și se credea că masajul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine în zona vaginală și, indirect, ar avea un efect benefic pentru funcția reproductivă. Până la urmă, beneficiile acestei practici nu s-au demonstrat din punct de vedere științific și, între timp, în instituțiile de stat s-a renunțat la ea.

Totuși, în cercetarea noastră, am descoperit un alt tip de masaj vaginal, care se pare că începe să devină tot mai popular în Occident – masajul yoni. Specialiștii spun că este o formă de îngrijire vaginală și un instrument util pentru îmbunătățirea vieții sexuale și ameliorarea stresului sau tensiunii vaginale.

Căutările Google la acest subiect înregistrează o creștere anuală de 40 la sută, iar căutarea îmbinărilor de cuvinte „masaj Yoni pentru vindecare” a crescut cu 100%. „Yoni” este un cuvânt preluat din sanscrită și se traduce prin „pântece” sau „uter”. Deci, acest masaj abordează vaginul ca pe o parte venerată a corpului care ar trebui tratată cu respect și onoare. Deși nu s-au făcut studii aprofundate asupra beneficiilor acestui tip de masaj, experții în sănătate îl creditează pentru efectul lui reconfortant asupra femeilor care au suferit o traumă sexuală sau pur și simplu nu s-au simțit niciodată confortabile cu propriul corp sau în relațiile sexuale.

Ce este masajul vaginal Yoni

Masajul Yoni există de secole și se crede că își are originea în filosofia tantrică, având la bază tradiția hindusă care implică masarea vulvei și a vaginului într-un mod atent. Deși este un masaj senzual, nu ține de sex sau preludiu. Scopul nu este de a avea un orgasm, ci de a crește sensibilitatea și a te ajuta să te conectezi la propriul corp. 

Acest masaj contribuie la creșterea tonusului muscular, îmbunătățirea circulației sângelui și normalizarea senzațiilor în timpul actului sexual. Într-un mic studiu pilot din 2006 la care au participat 20 de femei cu probleme sexuale, majoritatea au declarat că după ce au primit tratament cu masajul yoni li s-au ameliorat simptomele, inclusiv dorința sexuală scăzută, dificultăți de atingere a punctului culminant și durerea în timpul actului sexual. Masajul yoni poate fi, de asemenea, o simplă practică de auto-îngrijire sau de plăcere.

Cum se face

Masajul vaginal poate fi efectuat singură, de către un partener sau de către un specialist calificat în masaj vaginal, spun experții occidentali.

Înainte de procedură, specialistul explică pacientei exact cum să respire și să relaxeze mușchii abdominali în timpul masajului. De asemenea, o femeie trebuie să se abțină de la mâncare cu 2 ore înainte de sesiune și să golească intestinele și vezica urinară. 

Una din metodele folosite pentru masajul vaginal este următoarea: clienta se așază pe masă în poziție fluture, după care medicul își pune mâinile (cu mănuși) pe vulva ei. Apoi, femeia trebuie să repete exercițiile de respirație, în timp ce medicul îi atinge ușor labiile. În timpul acestei etape a masajului, medicul evaluează cum se simte clienta și îi cere să înceapă să inspire pe gură și să expire pe nas. Dacă persoana este dispusă, specialistul își introduce degetele înăuntru pentru a analiza orice tensiune din vagin. Când găsește un punct strâns, apasă pe el și îi cere clientei să se contracte în jurul degetelor, în timp ce își ține respirația.

Unele femei au orgasme în timpul acestui masaj. Totuși, scopul masajului vaginal este să afli ce te face să te simți bine.

În cercetarea acestui subiect, am dat și peste „ouăle yoni”, nebunia începută de compania Goop fondată de Gwyneth Paltrow. Trebuie de menționat că, deși pretinde a avea efecte benefice asupra vaginului, acest produs nu trebuie utilizat, deoarece contribuie la apariția vaginismului, infecțiilor și altor condiții.

Cât de des se face acest masaj

Conform indicațiilor, procedura se face în cadrul a mai multe ședințe, fiecare dintre ele cu o durată de la 2 la 20 de minute, zilnic sau o dată la două zile, timp de 1-3 luni, excluzând zilele de sângerare menstruală, sau în cicluri de 10 ședințe. Imediat după acest masaj, femeia trebuie să stea întinsă 15-20 de minute. Cel mai bine e să stea pe burtă și să nu facă mișcări bruște. 

Dar nu trebuie de uitat că masajul vaginal are un efect pozitiv asupra sănătății generale, asupra echilibrului emoțional și, de asemenea, îți poate îmbunătăți viața sexuală.

Totuși, pentru îmbunătățirea tonusului muscular și creșterea fluxului sanguin în vagin există exercițiile Kegel, care sunt gratuite și pot fi făcute oriunde și oricând. Despre acestea vom scrie în următoarele săptămâni, la rubrica „SexEd pentru adulți”. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.