(video) Cum procedezi când găsești un portofel cu o sumă de bani pe drum? Iată ce spune legislația națională

bani-portofel-diez-scaled-920×614-1
Foto: diez.md

Ce facem când găsim un portofel cu bani în el? Luăm banii și fugim? Ne prefacem că e al nostru și ne bucurăm că l-am găsit ca să nu ne suspecteze oamenii din jur? Nu! „Orice lucru/bun mobil pierdut continuă să aparțină proprietarului său”, este stipulat în Codul civil.

Noi, în calitate de cetățeni cinstiți și responsabili, atunci când găsim pe stradă un bun mobil, trebuie să acționăm conform prevederilor Codului civil al Republicii Moldova, care la articolele 516-518 stabilește regimul juridic al bunului găsit. Potrivit normelor legale, bunul mobil pierdut continuă să aparțină proprietarului său.

Iată ce spune legea.

Cel care a găsit bunul este obligat să-l restituie proprietarului sau fostului posesor, ori, dacă acesta nu poate fi identificat, să-l predea autorităților administrației publice locale sau organului de poliție din localitatea în care a fost găsit.

Bunul găsit într-o încăpere publică sau într-un mijloc de transport public se predă posesorului încăperii sau mijlocului de transport care preia drepturile și obligațiile celui care l-a găsit, cu excepția dreptului la recompensă.

Cel care a găsit bunul poartă răspundere pentru pierderea sau deteriorarea acestuia doar în caz de intenție sau de culpă gravă și doar în limitele prețului său.

Ce facem dacă proprietarul nu își restituie bunul găsit?

Dacă proprietarul sau o altă persoană îndreptățită nu pretinde, în termen de șase luni, transmiterea bunului găsit, acesta este remis, în baza unui proces-verbal, celui care l-a găsit. Procesul-verbal reprezintă pentru acesta din urmă titlu de proprietate, opozabil și fostului proprietar.

Dacă persoana care a găsit bunul renunță la drepturile sale, acesta trece în proprietatea statului.

Cât constituie recompensa pentru bunul găsit?

Proprietarul sau fostul posesor al bunului găsit este obligat să plătească celui care l-a găsit o recompensă în proporție de cel mult 10 % din prețul sau din valoarea actuală a bunului.

Dacă bunul nu are valoare comercială sau dacă plata recompensei pentru el nu a putut fi stabilită pe cale amiabilă, cel care l-a găsit are dreptul la o sumă stabilită de instanța de judecată.

În cazul în care proprietarul a făcut ofertă publică de recompensă, cel care a găsit bunul are dreptul de a opta între suma la care s-a obligat proprietarul prin ofertă și la recompensa stabilită de lege ori de instanța de judecată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente