5 lucruri cu care Jocurile Olimpice din China vor intra în istorie

Cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă se desfășoară în China în perioada 4 – 20 februarie 2020. Costul acestora se ridică la 3,9 miliarde dolari SUA, mai puțin de o zecime din suma cheltuită de China pentru Jocurile Olimpice de vară din 2008. 

Această ediție vine și cu câteva inovații dictate de pandemie, cu discipline noi, dar și cu niște boicoturi.

Roboți chelneri

Pentru a minimiza răspândirea Covid, în satele olimpice au fost aduși zeci de roboți speciali, care îndeplinesc funcția de distribuitori și chelneri. De exemplu, sportivii se vor putea folosi de un robot special care livrează farfurii cu mâncare la masă.  

Există și rabot „bucătar”, care pregătește burgeri, există un robot barista, care macină boabele în patru minute și pregătește cafea proaspătă. Există chiar și un robot barman, care poate pregăti un cocktail. 

Prima Olimpiadă de iarnă unde se va schia pe zăpadă 100% artificială 

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, sportivii care vor concura la Beijing vor schia pe pârtii cu zăpadă 100% artificială. Acest lucru a trezit îngrijorarea ecologiștilor și oamenilor de știință, care au declarat că procesul de producere a zăpezii artificiale necesită atât energie, cât și resurse. Se estimează că pentru producerea zăpezii au fost folosite 222,8 milioane de litri de apă și asta într-o regiune unde se resimte un deficit de apă. 

Ca răspuns la îngrijorări, Beijingul a declarat că apa folosită pentru Jocurile Olimpice reprezintă mai puțin de 2% din resursele locale. De asemenea, organizatorii mai spun că  tunurile de împrăștiat zăpada necesită cu 20% mai puțină energie decât cele folosite în jocurile anterioare. 

Cea mai echilibrată din punct de vedere gender olimpiadă din istorie 

Jocurile de la Beijing vor fi cele mai echilibrate din punct de vedere gender din istorie – procentul femeilor care vor participa la competiții va constitui 45,44%. La ultima competiție olimpică din 2018, acest procent a fost det 41%. S-a mărit numărul sportivelor care vor concura la discipline precum bob, scheleton, hochei, sanie și schi. La scheleton, patinaj viteză, schi alpin, schi fond, freestyle și snowboarding pentru prima dată vor concura un număr egal de sportivi și sportive.

De asemenea, pentru prima dată la Jocurile Olimpice va concura un sportiv non-binar. Este vorba despre patinatorul american Timothy LeDuc, în vârstă de 31 de ani. Timothy LeDuc a cucerit aurul la proba perechi patinaj artistic la campionatul din SUA în 2019. 

Șapte discipline noi 

La Olimpiada din Beijing pentru prima dată sportivii vor concura la șapte discipline noi: concursul de bob simplu feminin, concursul femei și bărbați de freestyle la disciplina big air, ștafetă mixtă short track și concursul mixt pe echipe la freestyle, sărituri cu schiurile și snowboarding.  

Boicot diplomatic în masă  

O serie de țări au anunțat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Beijing 2022, în semn de protest față de încălcările drepturilor omului în China. Statele Unite au fost primele care au anunțat acest lucru. Boicotul diplomatic presupune că sportivii vor participa la competiții, în schimb, niciun oficial american, inclusiv președintele Joe Biden, nu va merge la Jocurile Olimpice. 

De asemenea, și Australia, Marea Britanie, Canada, Austria, Belgia, Kosovo, Lituania, Noua Zeelandă și Japonia au refuzat să participe la Jocurile Olimpice din 2022. Țările care boicotează astfel JO acuză Beijingul că a reținut mai mult de un milion de uiguri, un grup minoritar dintre care majoritatea sunt musulmani, în centrele de detenție din Xinjiang. Unii foști deținuți susțin că au fost torturați, violați sau supuși sterilizării forțate.

Foto: AFP Photo

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.