‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Gherciu: Acordul de Liber Schimb cu Egiptul ar putea fi semnat în luna...

Viorel Gherciu: Acordul de Liber Schimb cu Egiptul ar putea fi semnat în luna martie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii autohtoni susțin că de mai mult timp cer autorităților responsabile să intervină și să inițieze semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egipt pentru a putea exporta mere pe această piață. 

Aceștia susțin că semnarea Acordului în baza căruia producătorii autohtoni ar livra pe această piață mere, iar producătorii din Egipt ar livra fructe exotice pe piața moldovenească, ar facilita esențial comerțul. 

Totodată, potrivit Asociației Moldova Fruct, la moment, taxele vamale presupun costuri suplimentare de 200 de dolari per tonă, ceea ce este o povară mult prea mare pentru prețul final.

Solicitat de Agrobiznes, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că startul negocierilor cu partea egipteană a demarat încă în luna decembrie a anului trecut.  

„Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Egiptului în România, responsabil inclusiv și pentru Republica Moldova, unde am abordat subiectul facilitării exportului de mere pe această piață. După discuțiile purtate, pot să spun că Egiptul este interesat nu doar de merele din țara noastră. Am putea furniza un șir de alte produse agricole, inclusiv cereale, produse conservate”. 

Viorel Gherciu a comunicat că la moment, Ministerul Economiei finalizează draftul Acordului de Liber Schimb pe care îl va propune părții egiptene pentru semnare. 

„Pe parcursul lunii februarie curent, Ministerul Afacerilor Externe va organiza deplasarea unei delegații la negocierile cu partea egipteană și sperăm că în luna martie 2022 deja va fi semnat Acordul. Ne dorim ca acest document să fie semnat cât mai curând posibil, dar vom putea vorbi despre rezultate după semnarea propriu-zisă”. 

Amintim că, în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor, semnat între Republica Moldova şi Republica Arabă Egipt, au fost efectuate primele exporturi de mere moldovenești.

‹ adv ›

Astfel că, în luna decembrie 2014 au fost exportate 30 de containere de mere, adică 600 de tone.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›