Primul șef al CNA, numit fără concurs: Iulian Rusu a primit votul majorității PAS și critici de la opoziție

CNA are o nouă conducere. Iulian Rusu a fost desemnat șef al Centrului cu votul a 57 de deputați. O deputată de la BCS, din greșeală, a votat „pentru”. Tot în cadrul ședinței, Iulian Rusu a depus și jurământul. „Mult succes și succes instituției”, i-a spus Igor Grosu.

Foto: captură video

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a menționat că „asta deja nu e luptă cu corupția, dar platforma electorală a PAS”. I-a acuzat pentru renunțarea la concursul tradițional și a i-a dat replică Olesei Stamate, acuzat că alături de colegii săi au organizat concursuri trucate.

„Domnul Litvinenco i-a dat cel mai mare punctaj domnului Flocea”, a spus Batrîncea. 

Ulterior, Lilian Carp a spus că este un fals, iar Flocea a fost al treilea în listă.


CNA a rămas fără conducerea în luna noiembrie 2021. Ruslan Flocea cu votul a 55 de deputați PAS.

Mai devreme, PAS a modificat legea astfel ca noul șef să fie numit fără concurs. Acesta este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

CNA a criticat proiectul de lege, menționând că „nu corespunde interesului public general și contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței”.

Iulian Rusu este secretar de stat la Ministerul Justiției.


Pub