(video) Prima reacția a lui Voronin, după descinderile de ieri: „Guvernul Filip avea nevoie de voturi, așa i-au corupt pe cei 14. Noi vom colabora cu ancheta”

„Și pentru noi a fost pe neașteptate ceea ce s-a întâmplat ieri, tragem nădejde că va ajunge la final, pentru că aceste modificări afectează dur, pe noi puternic ne-a afectat, noi următorul Parlament nu am trecut, afectează imaginea partidului și deputaților în societate, pentru că oamenii pierd încrederea. Ei au trădat nu doar partidul, dar și alegătorii”. Asta este prima reacție a liderului PCRM, Vladimir Voronin, după reținerea foștilor deputați ai PCRM.

Foto: UNIMEDIA

Acesta a povestit cum pe 21 decembrie a aflat despre plecarea celor 14 membri ai partidului. Voronin spune că nu a fost informat și a aflat despre decizia lor din conferința de presă care a avut loc pe atunci. 

„Spuneau că în semn de protest pleacă. Nu am știut atunci, după am aflat, dar a fost pe neașteptate. Dintre aceștia 14, 6 erau membri ai executivului partidului. Argumentele lor erau goale, lipsite de raționalism. Ulterior au anunțat că fac platforma social-democrată, după erau în PD. Atunci le trebuiau voturi să voteze Guvernul Filip și ei au dus tratative cu liberalii, care aveau o listă cu cereri, cum făcea Ghimpu și ei s-au plictisit de Ghimpu dar le trebuia să hotărască cu Guvernul și au luat și i-au corupt pe aceștia 14”, a spus Voronin.

Acesta a spus că pe atunci s-a adresat la Procuratură pentru a fi investigate aceste acțiuni.

„Noi susținem organele de drept, vom colabora cu ancheta dacă va fi nevoie, trebuie o finalitate. Tot acest traseism s-a început de la Lupu Marian când nu a fost susținut de comitetul plenar la funcția de președinte după ce la mine a expirat mandatul. PD prin aceste treburi a distrus acest spațiu politic în țară, au ajuns și ei, i-au trădat și pe ei”, a mai spus Voronin.

„Nu ne bucurăm de ceea se întâmplă, vrem să se termine în Moldova aceste lucruri, dacă ai intrat în Parlament cu acest partid, fii bun, lucrează acest termen și lucrează în această componență, dar nu umbla”, a adăugat acesta.

Totodată, acesta a negat că „a vândut acei deputați”.

„Voronin cu nimeni nu a mers la nicio înțelegere, pe dimensiunea politică sau de stat. Aceasta este poziția mea fermă și eu niciodată nu am schimbat-o și nu o voi schimba.

Ieri dimineața, patru ex-deputați au fost reținuți pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor. Ar fi vorba despre Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi.

Pe parcursul zilei, a fost reținut și ex-deputatul Sergiu Sîrbu în dosarul celor 13 foști deputați, bănuiți de îmbogățire ilicită.

Descinderile și reținerile de ieri fac parte din spectacol, prin care se urmărește distragerea atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea și creșterea în lanț a prețurilor. Victimele show-ului cu mascați sunt adversarii actualei guvernări, adică opoziția, nicidecum hoții și incompetenții de la putere, care prejudiciază statul zi de zi și sărăcesc tot mai mult populația. De această părere este liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, și a fost exprimată pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție la acuzațiile că ar fi ordonat reținerea foștilor deputați. Președinta a negat învinuirile și a menționat că nu a dat indicații „pentru justiție”, iar ceea ce face este să sprijine reformele. 


Pub