Reacția Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare la scandalul cu soldatul gay: Ce solicită Guvernului

Organizațiile membre ale Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare își exprimă deschiderea și suportul în organizarea și realizarea acțiunilor necesare în vederea capacitării reprezentanților Ministerului Apărării în domeniu asigurării dreptului la egalitate, prevenirii și combaterii discriminării.

Foto: UNIMEDIA

În acest context, organizațiile semnatare solicită:

Guvernul Republicii Moldova să ia act de poziția Ministerului Apărării și de întreprinde măsuri în vederea capacitării instituționale în domeniu asigurării dreptului la egalitate, prevenirii și combaterii discriminării.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova să organizeze și să realizeze instruiri sistemice inițiale și continue de capacitare a angajaților instituției și soldaților în vederea asigurării dreptului la egalitate, prevenirii și combaterii discriminării, inclusiv cu implicarea societății civile.

Avocata Violeta Gașițoi susține că mai bine Ministerul Apărării ar fi recunoscut că a trimis „o persoană incompetentă” la Consiliul pe cazul soldatului gay.

Marin Pavlescu, soldatul batjocorit în armată pentru că este gay, a publicat un video în care Petru Corciun, maior în Justiție al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărări, îi cere să prezinte probe ce ar demonstra faptul orientării sale sexuale.

Tânărul militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Cazul a fost făcut public de activista civică Angelica Frolov, pe Facebook. Aceasta a menționat că tânărul ar fi cerut telefonul unui șef ca să vorbească cu iubitul său, iar conversația a fost înregistrată. Militarul nu a știut că este înregistrat.

Solicitat să vină cu o reacție pentru SHOK.md, Ministerul Apărării a comunicat că a fost creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și a precizat că nu tolerează discriminarea.

Președinta țării, Maia Sandu, care este și comandant suprem al forțelor armate va aborda cazul soldatului care a refuzat să revină în Armată, fiind hărțuit pentru că este de orientare sexuală netradițională. Președinția spune că astfel de comportament discriminator este inacceptabil. Declarația a fost făcute anterior în cadrul unei conferințe de presă.

La 25 noiembrie, coordonatoarea de program a Centrului de Informații GENDERDOC-M, activista Angelica Frolov, anunța că Ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, în care se menționat că, „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”. Pe de altă parte, „au stabilit că iubitul soldatului este minor, având 17 ani, și au trimis cazul la Procuratură”.

La 26 noiembrie a fost lansată o petiție pentru liberalizarea serviciului militar, astfel încât acesta să devină voluntar. În acest sens, vloggerul Ion Andronache a scris, într-o postare pe facebook, despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba critică acțiunile Ministerului Apărării în cazul soldatului gay. „O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”, care miros mai degrabă a complicitate și mușamalizare”, a scris parlamentarul


Pub