Primăria cere Guvernului 300 mil. lei compensație pentru cheltuielile cauzate de majorarea tarifului la gaz

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea urmează să expedieze o solicitare către Guvern, de a compensa banii alocați în perioada rece. Este vorba de 300 milioane de lei, sumă care, spune Ceban nu a fost prevăzută în buget.

Foto: UNIMEDIA

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe comune a Comisiei municipale Extraordinare de Sănătate Publică și Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Un alt subiect discutat astăzi în cadrul comisiilor a fost cel cu privire la banii suplimentari pe care municipalitatea trebuie să îi achite din buget în urma scumpirilor la gaz, benzină, motorină, dar și alte servicii.

Este vorba de circa 300 de milioane de lei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul municipal pentru anul curent.

În acest sens, vom transmite Guvernului o solicitare de compensare a acestor cheltuieli, decizia fiind susținută de membrii comisiilor.

Am făcut apel către membrii calm să facă același lucru din numele tuturor primăriilor din țară și să ceară Guvernului compensații, pentru că toți ne confruntăm cu aceleași probleme”, a declarat primarul de Chișinău.

La data de 31 ianuarie, Ceban a depus împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi „o cerere prealabilă de chemare în instanța de judecată a Guvernului, cu privire la nulitatea unor prevederi din dispoziția Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale”, prin care ANRE a aprobat tarife majorate la gazele naturale cu efect retroactiv din 1 ianuarie.

Acesta este a doua contestație pe masa Curții de Apel.

Avocatul Ion Dron a atacat la Curtea de Apel Chișinău dispoziția CESP privind „majorarea tarifelor la gaz, energia electrică și căldură de la 31 ianuarie, dar cu plata facturilor din 1 ianuarie 2022”. Acesta anunță că a solicitat suspendarea dispoziției „la capătul de plată retroactivă a facturilor”.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că Moldovagaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a cerut remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale, iar Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.


Pub