Elevii ar fi stat pe online până pe 1 martie? Ceban: La sigur s-a discutat asta la Ministerul Educației, dar mă bucur că ne-au urmat

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că Ministerul Educației a vrut să prelungească cu două săptămâni studiile online, până la 1 martie. „Cel puțin din informația pe care o am din interior și da știu că a fost această tentativă, cel puțin discutată”, a spus Ceban în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

Foto: UNIMEDIA

„Nu vreau să dau aprecieri în acest context într-adevăr era și este în continuare situația complicată pe zona Covid. Acum dacă ați observat nu am făcut că eu din capul meu am luat această decizie, deși am venit eu cu această propunere la două Comisii pentru că am făcut o ședință comună a Comisiei de Sănătate Publică și Comisiei Situațiilor Excepționale din municipiul Chișinău vreau să vă spun că acolo sunt foarte mulți medici, deci toți directorii din instituțiile medicale a Chișinăului, am discutat cu absolut toată lumea, fiecare dintre ei s-a expus și atestăm împreună Centrul de Sănătate Publică din Chișinău că este o diminuare a cazurilor Covid, o fi și mică la această etapă. Nu avem cazuri grave sau extrem de grave în rândul copiilor. Îmi pare foarte rău că s-a decis așa de târziu. 

Am discutat și cu colegii de la sănătate să vedem dacă eventual avem o creștere a incidenței a numărului de cazuri pe Covid, ei au zis că au suficientă capacitate, cel puțin la această etapă. Cel puțin din informația pe care o am din interiorul Ministerului și da știu că a fost această tentativă, cel puțin discutată de a prelungi cu două săptămâni, până la 1 martie studiile online”, a spus Ceban.

Totodată, edilul a explicat care e diferența între decizia Chișinăului, înaintea ministerului, față de Orhei.

„În stare de urgență deciziile la nivel central au practică valoare de lege, deci ele sunt obligatorii, orice eschivare de la aceste decizii poate purta caracter penal ulterior și eu cred că asta s-a urmărit în acest conflict care a existat cu Orheiul. În ceea ce ține de decizia națională a Comisiei ea viza nemijlocit perioada până pe data de 5 februarie, respectiv aveam toate pîrghiile pentru a deschide portița pentru decizii din data de 7 februarie și dacă noi cumva ma impulsionat luarea unei decizii, părerea mea corectă la nivel central la eu cred că este un lucru benefic chiar dacă nu și-au dorit acest lucru”, a mai spus Ceban. 

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că școlile din Chișinău revin la ore cu prezență fizică. Începând cu data de 7 februarie elevii vor desfășura lecțiile din sălile de clasă.

La data de 20 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a propus trecerea școlilor online, în contextul în care numărul copiilor infectați cu Covid-19 a crescut.



Pub