Cum se vor desfășura Jocurile Olimpice de iarnă 2022 și cine reprezintă Moldova

Jocurile Olimpice de iarnă, competiție care are loc o dată la patru ani, vor începe pe 4 februarie la Beijing, China. La acestea vor lua parte peste 4 mii de sportivi din 95 de țări.

Ceremonia solemnă de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc la 4 februarie 2022, pe Stadionul Național „Cuibul de pasăre” din Beijing, principala arenă a Jocurilor din 2008. Iar ceremonia de închidere este programată pentru duminică, 20 februarie. 

Motto-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing este „Împreună pentru un viitor comun”, iar  competițiile se vor desfășura în cadrul a 15 discipline din șapte sporturi. Se vor juca în total 109 seturi de medalii, cu șapte mai mult decât în 2018 la Olimpiada din Pyeongchang, Coreea de Sud.  

Medaliile pentru care vor lupta cei peste 4 mii de sportivi din întreaga lume poartă denumirea de „Tong Xin”, care înseamnă „împreună suntem unul”. Designul acestora a fost inspirat din pandantivele vechi din jad chinezesc. Cele cinci inele simbolizează spiritul olimpic care reunește oamenii. 

Competițiile olimpice vor fi găzduite nu numai de Beijing, ci și de orașele Yanqing și Zhangjiakou. La Beijing se vor desfășura competițiile de hochei pe gheață, patinaj artistic, curling, short track, patinaj viteză. La Yanqing – cele de bob, sanie, scheleton și schi alpin, iar la Zhangjiakou, care se află la 180 km de Beijing, – competițiile de schi fond, biatlon, combinată nordică, sărituri cu schiurile, freestyle, snowboarding. 

Mascota oficială a acestei ediții de la Beijing este un panda numit Bing Dwen Dwen. În chineză, cuvântul „Bing” are mai multe semnificații, dar înseamnă în primul rând gheață. Acest cuvânt mai înseamnă și puritate și putere. „Dwen Dwen” se traduce ca sănătos, puternic și vesel. De asemenea, acest cuvânt este adesea folosit când se vorbește despre copii. Mascota reprezintă puterea corpului și voința sportivilor și este concepută pentru a răspândi spiritul olimpic. 

Măsură pandemică – bula sanitară 

Ca să participe la JO 2022, toți membrii loturilor olimpice și ai delegațiilor oficiale trebuie să facă un test PCR înainte de sosire și unul cînd ajung la destinație. La Jocurile Olimpice de la Beijing, sportivii se vor afla într-o „bulă” sanitară specială, care include satul olimpic și obiectivele sportive. Orice deplasare între obiectivele olimpice se efectuează exclusiv folosind vagoane de tren de mare viteză. Folosirea altor mijloace de transport sau mersul pe jos este strict interzis. 

Odată intrați în această bulă sanitară, sportivii nu vor putea ieși pe toată durata competițiilor. De asemenea, toți participanții vor fi supuși zilnic testelor PCR, ei vor trebui să-și măsoare temperatura și să furnizeze toate datele de sănătate printr-o aplicație mobilă special creată pentru acest scop. 

După încheierea fiecărui tip de competiții, concurenții trebuie să părăsească Beijingul în termen de 48 de ore. Dacă sportivul dorește să participe la ceremonia de închidere a Jocurilor, poate obține permisiunea specială pentru a rămâne în Beijing. 

Lotul Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Beijing 

Lotul olimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice va fi compus din Doina Descalui, care va concura în proba de sanie, și patru sportivi – Alina Stremous, Pavel Magazeev, Alla Ghilenko, Maxim Makarov – care vor concura la proba biatlon. Doina Descalui va purta drapelul țării noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.   

La Jocurile Olimpice, sportivii din Republica Moldova vor purta echipament de culoare albastră, roșie și neagră, pe care va fi aplicat logo-ul Comitetului Național Olimpic și Sportiv și inscripția „Moldova”, în strictă conformitate cu cerințele Comitetului Internațional Olimpic (CIO). 

Doina Descalui  

Doina Descalui a devenit prima reprezentantă feminină a Republicii Moldova care va evolua în proba de sanie la Jocurile Olimpice. Are 22 de ani și a început să practice sania în 2016, fiind încurajată de părinți. După cum povestește ea, în luna octombrie 2016 era cu sania în mână la primul antrenament, neavând nici cea mai mică idee despre cum se conduce aceasta. Este antrenată de Bogdan Macovei, triplu participant la Olimpiadă. „Obiectivul meu la Olimpiadă este să am patru manșe curate, adică patru coborâri pe pârtie, să ajung cu bine la linia de finiș și să nu am prea mari emoții”, spune sportiva. Descalui va debuta la Jocurile Olimpice pe 7 februarie. 

Alina Stremous  

Sportiva este originară din regiunea Volgograd din Rusia. Până în primăvara lui 2020, ea a jucat pentru Rusia, dar apoi a primit cetățenia Republicii Moldova și a trecut la naționala Moldovei. Spune că obiectivul ei este să fie printre primele zece concurente în una din probe, ca să concureze în mass-start. Chiar înainte de JO de la Beijing, la finele lunii ianuarie, ea a participat la Campionatul European din Germania, unde a cucerit medalia de aur la cursa de 10 km. Tot acolo sportiva a cucerit medalia de argint la cursa individuală 15 km. Alina Stremous va debuta la Jocurile Olimpice de la Beijing pe 5 februarie. 

Pavel Magazeev 

Pavel Magazeev a fost inclus în lotul olimpic cu două zile înainte de începerea Jocurilor, după ce biatlonistul Mihail Usov, care era anunțat inițial în lista sportivilor, a fost testat pozitiv la COVID-19. CNOS a precizat că Pavel Magazeev are 33 de ani și a făcut o figură frumoasă la nivel de juniori în componența naționalei Rusiei. În 2007, a fost campion mondial printre juniori la biatlon de vară în proba de sprint. În următorul an a cucerit titlul mondial și la biatlon de iarnă în proba de ștafetă, rezultat pe care l-a repetat și la Campionatul European.

Alla Ghilenko 

Biatlonista este originară din Ucraina și locuiește în Cernihiv, Ucraina. Reprezintă Republica Moldova începând cu 2016. Cu toate acestea, se antrenează separat de națională cu antrenorul ucrainean Nikolai Zoț. În 2018, a obținut un rezultat notabil, fiind inclusă pentru prima oară în TOP 50 la cursa de Cupa Mondială desfășurată la Nove Mesto (Cehia). La finele anului trecut, Alla Gilenko, alături de Mihail Usov, a participat la etapa Cupei Mondiale IBU din orașul austriac Obertilliach. La ștafeta mixtă, echipa Moldovei a ocupat locul 10, arătând unul dintre cele mai bune rezultate din Moldova.  

Maxim Makarov 

Maxim Makarov are 25 de ani este originar din regiunea Kirov, însă și-a petrecut copilăria la Ijevsk. Are în palmares mai multe medalii de argint cucerite în campionatul Rusiei de biatlon. În 2020, a trecut la naționala Moldovei. În sezonul 2020/21 a participat la Cupa IBU al Cupei Mondiale și la Campionatul European. În februarie 2021 a susținut prima sa cursă la cel mai înalt nivel, terminând pe locul 22 în ștafeta mixtă la Campionatul Mondial. 

Republica Moldova a cucerit vreo medalie olimpică?

Prima participare a Republicii Moldova a fost la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lillehammer în 1994. Începând de atunci, RM nu a ratat vreo participare la Jocurile Olimpice. Până în prezent, sportivii din Republica Moldova au câștigat un total de 5 medalii olimpice – 2 de argint și 3 de bronz, dar toate la Jocurile Olimpice de vară. Niciun sportiv din Republica Moldova nu a fost medaliat la Jocurile Olimpice de iarnă.  

Cel mai bun loc la o competiție olimpică de iarnă l-a avut biatlonista Natalia Levcenkova care s-a clasat pe locul 8 în cursa individuală la Jocurile Olimpice de iarnă din 2006 de la Torino.

Republica Moldova se luptă la nivel egal cu țările mari

Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova, spune că orice competiție olimpică este o demonstrație a capacităților umane și îndeamnă lumea să urmărească acest spectacol, pentru că sportul e o etapă în dezvoltare societății și de avansare în relațiile internaționale. „E un lucru bun și pentru starea morală a națiunii atunci când cetățenii privesc cum sportivii noștri înregistrează rezultate bune și luptă la nivel egal cu cei din țările mari”, a spus Nicolae Juravschi. Oficialul mai zice că la astfel de competiții nu mărimea lotului țării contează, ci ca sportivii să meargă acolo pregătiți și să înregistreze succese. 

În context, Nicolae Juravschi a menționat că, în lipsa finanțării din partea statului, participarea sportivilor noștri la JO din Beijing se face din sponsorizări și cu sprijinul CIO. Organizatorii chinezi au acordat câte o mie de dolari pentru procurarea biletelor, iar Comitetul Internațional Olimpic a oferit membrilor echipei noastre echipament competițional. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.