image
Sursa foto: rfi.ro

Persoanele fizice și agenții economici vor primi avertizări în loc de sancțiuni pentru încălcări fiscale nesemnificative

Un proiect de lege care va reduce povara fiscală asupra agenților economici și populației a primit, astăzi, avizul Comisiei economie, buget și finanțe.

Acesta prevede modificarea articolului 231 din Codul fiscal. Astfel, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice sau persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei.

În prezent, această sumă este până la 1000 de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative, dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent.

Astfel, antreprenorii care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, modificările propuse vor micșora povara administrativă asupra agenților economici, în special, micilor antreprenori, și, totodată, vor permite autorităților de resort să se concentreze asupra unor evaziuni fiscale mari, săvârșite cu rea intenție.

Membrii Comisiei admit că, în cadrul discuțiilor ulterioare asupra proiectului, pragul propus al încălcărilor fiscale care se consideră nesemnificative ar putea fi majorat.

De menționat că pragul actual a fost stabilit în Codul fiscal în anul 2015.

Noutăţile partenerilor

comentarii: