image
Sursa foto: MS

Certificatul de vaccinare împotriva Covid, valabil timp de nouă luni pentru călătoriile în spațiul UE

De la 1 februarie curent au intrat în vigoare noile norme adoptate de Comisia Europeană privind valabilitatea certificatului de vaccinare împotriva COVID. Mai exact, a fost stabilită o perioadă de acceptare obligatorie de nouă luni (270 de zile) a certificatelor de vaccinare utilizate pentru călătoriile transfrontaliere în spațiul UE. Reglementarea respectivă se aplică inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care călătoresc în statele membre UE.

În conformitate cu noile norme, certificatele de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară au o durată de acceptare de nouă luni (270 zile). Astfel, în cazul vaccinurilor cu două doze, certificatul este valabil timp de 270 zile de la administrarea celei de a doua doze,  iar în cazul vaccinurilor cu doză unică,  termenul de valabilitate al certificatului e de 270 zile de la prima și unica administrare.

Potrivit Comisiei Europene, această perioadă de valabilitate se aliniază la orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată după cel mult șase luni de la încheierea schemei primare de vaccinare. Certificatul este valabil pentru o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel. Astfel, pentru prelungirea valabilității certificatului digital UE privind COVID, în scopul călătoriilor, va fi necesară administrarea dozei booster. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele booster.

Precizăm că normele adoptate de Comisia Europeană în acest sens vizează circulația transfrontalieră în spațiul UE și, în prezent, nu se aplică pentru utilizarea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 pe teritoriul țării noastre. Așadar, certificatul de vaccinare utilizat pe plan intern, pentru intrarea în restaurante, magazine, teatre și alte locații stabilite prin deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, poate fi folosit în continuare și nu dispune de perioada de valabilitate.  

Certificatul COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova este echivalent cu cel emis în țările Uniunii Europene. În țara noastră, 1 012 695 de persoane au încheiat schema completă de vaccinare, iar 170 392 au fost imunizate cu doza booster.

Noutăţile partenerilor

comentarii: