image
Sursa foto: TVR Moldova

Maia Sandu, întrevedere cu prim-ministrul Mark Rutte: „Pacea este condiția esențială pentru dezvoltarea fiecărei țări”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, și cu ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, care efectuează o vizită oficială la Chișinău.

„Este pentru prima dată când un prim-ministru olandez ne vizitează țara. Este un prilej deosebit pentru relansarea dialogului politic și pentru consolidarea relațiilor bilaterale, dar și pentru a pune baza unui parteneriat puternic de viitor în domenii importante pentru cetățenii noștri”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a adăugat că această vizită are loc într-un context regional tensionat și speră că dialogul politic va genera soluția pașnică pe care ne-o dorim azi cu toții.

„Pacea este condiția esențială pentru dezvoltarea fiecărei țări și RM vrea să meargă pe calea modenizării și dezvoltării. Ne bucurăm că pe acest drum suntem susținuți de Regatul Țărilor de Jos, țară fondatoare a UE, pentru care libertățile politice, civice și economice sunt valori care stau la baza oricărui stat prosper și democratic așa cum ne dorim și noi să fie RM”, a spus Maia Sandu.

Președintele a menționat că Regatul Țărilor de Jos a fost alături de cetățenii RM în cele două crize majore, prin care trecem în ultimii doi ani. O dovadă recentă de solidaritate este lotul de echipamente de protecție în valoare de 2,5 milioane de euro, donat de către Ministerul sănătății, bunăstării și sportului din Regatul Țărilor de Jos, cu suportul Fundației de caritate „Max face posibilul”. 

Președintele a mulțumit și pentru sprijinul acordat în contextul crizei energetice, atunci când Guvernul de la Haga a susținut inițiativa Uniunii Europene de a acorda un grant de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a trece mai ușor de această criză energetică. 

„Prioritățile guvernării noastre rămân curățarea instituțiilor publice de corupție, reformarea justiției, consolidarea democrației și respectarea drepturilor omului, dar și reforme care să stimuleze spiritul antreprenorial și mediul de afaceri, să creeze locuri de muncă, să ridice calitatea serviciilor publice și să conducă la creșterea nivelului de trai și a bunăstării cetățenilor noștri. Sper că vom beneficia și în continuare de susținere în procesul de reforme, suntem interesați de preluarea bunelor practici în justiție sau în afacerile interne - în special pe segmentul combaterii criminalității cibernetice, al consolidării abilităților salvatorilor și pompierilor, dar și pe zona agriculturii, a energiilor regenerabile sau în alte sectoare în care Regatul Țărilor de Jos are experiență și performanțe deosebite”, a declarat Maia Sandu.

În context Președintele a adăugat că mizează pe susținerea autorităților de la Haga în dialogul nostru cu Uniunea Europeană, inclusiv în sensul unei abordări diferențiate a statelor membre ale Parteneriatului Estic, cu accent pe cooperarea cu țările „Trio asociat”. 

„De facto, contăm pe sprijinul dumneavoastră în realizarea agendei noastre de reforme pentru a aduce standardele europene aici, la noi acasă. Este nevoie, totodată, să oferim susținere celor care au de suferit de pe urma acestor două crize - atât oameni, cât și companii. Pentru aceasta, un imperativ major al echipei de guvernare este relansarea economiei, ceea ce presupune atragerea a cât mai multor investiții directe. Vreau să-i încurajez, în acest context, pe oamenii de afaceri olandezi să vină în Republica Moldova. Suntem deschiși pentru business, am pornit reforme pentru a crea un mediu de afaceri prietenos, dar și pentru a oferi garanții ca orice investitor să poată activa într-un cadru legal sigur, corect și echitabil”, a mai spus Maia Sandu. 

Declarațiile de presă susținute de președintele Maia Sandu și prim-ministrul Mark Rutte pot fi urmărite integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: