Trei zile de grevă în transport: Rutele regulate naționale se suspendă, după ce ministerul Infrastructurii „a ignorat solicitările APOTA”

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță trei zile de grevă generală în transportul public, pe motiv că Ministerul Infrastructurii a ignorat solicitările înaintate privind recalcularea tarifelor, după majorarea prețurilor la carburanți. Astfel, pe 7, 8 și 9 februarie toate rutele naționale de microbuze vor fi suspendate. Șoferii vor reveni la linie pe 10 februarie.

Foto: UNIMEDIA

„MIDR nu a reacționat la somația transportatorilor, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.

Deși MIDR a anunțat că dialogul rămâne calea de găsire a unei soluții agreate de ambele părți, nici o ședință cu transportatorii nu este preconizată.

APOTA comunică faptul că împreună cu operatorii de transport rutier au decis că în semn de protest față de acțiunile și inacțiunile ilegale ale MIDR legate de nesoluționarea în condițiile legale a problemei legate de tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară, vor sista activitatea pe rutele regulate naționale pe 7, 8, 9 februarie 2022.

Activitatea pe rute va fi reluată pe data de 10 februarie 2022.

Eschivarea în continuare a MIDR de a se conforma cadrului legal pune în pericol funcționarea transportului de pasageri și creează premise pentru abandonarea rutelor pe o perioadă nedeterminată. După reluarea activității pe rute, preconizată pentru data de 10 februarie 2022, APOTA va anunța despre deciziile sale legate de problema tarifelor”, a anunțat Oleg Alexa, președintele APOTA.

La sfârșitul lui ianuarie 2022, APOTA a înaintat un ultimatum MIDR în care îi cere să prezinte, în termeni restrânși, calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară. Solicitarea a venit după multe altele, inclusiv un șir de proteste la ușa Guvernului, soldate fără vreun rezultat.

Mai mult, ministrul de resort, Andrei Spînu îi acuză pe cei din APOTA de manipulare și susține că nu există calcule reale care să argumenteze o majorare de tarif, îndemnându-i pe transportatori, calificându-i drept „un grup restrâns”, să accepte un dialog ce va soluționa toate problemele.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a ieșit în fața presei cu mai multe acuzații la adresa ministrului Andrei Spînu. La rândul său, oficialul a venit cu o reacție.

Piața Marii Adunări Naționale a fost plină de microbuze în dimineața zilei de 20 decembrie. Ei cer ajustarea tarifelor, după scumpirile record a carburanților de la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2022.


Pub