Sute de firme nu pot activa, pentru că nu-și pot înregistra aparatele de casă. Fotescu: Această parodie de Guvern distruge tot ce atinge

Sute de firme din țară nu pot activa în condiții normale, începând din 1 ianuarie 2022, din cauza faptului că agenții economici nu-și pot înregistra aparatele de casă. Anunțul a fost făcut de deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, care spune că vinovate de această situație sunt autoritățile, care nu au aprobat lista aparatelor de casă și control care pot fi folosite de agenții economici.

Foto: partidulsor.md

Potrivit lui Fotescu, o decizie din iulie 2021 a Comisiei interdepartamentale pentru echipamentele de casă și control prevedea sistarea, din 1 ianuarie 2022, a înregistrării aparatelor de casă care nu corespund cerințelor tehnice, aprobate de aceeași comisie. De sistat au sistat, spune Fotescu, dar să ducă lucrurile până la capăt au uitat s-o facă.

Deputatul a mai declarat că Ministerul Finanțelor, de comun cu Serviciul Fiscal de Stat și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, urmau, până la 1 octombrie 2021, să elaboreze mai multe acte normative, printre care și regulamentul care prevede certificarea tuturor echipamentelor de casă și control, precum și regulamentul privind funcționarea Centrului de certificare a echipamentelor de casă și control.

„Lucrurile însă bat pasul pe loc, pentru că agenții economici nu au fost informați încă ce fel de aparate de casă să folosească, iar din această cauză nu-și pot înregistra aparatele de casă, iar firmele nu pot activa legal. Ca urmare, oamenii nu-și pot dezvolta afacerile, care și așa au avut de suferit pe timp de criză. În același timp, bugetul de stat ratează încasări și venituri din taxe și impozite. Ce noroc pe capul nostru că o ducem bine, sunt bani în buget, iar viața oamenilor înflorește în ultima perioadă. De ce am mai avea nevoie și de alte resurse financiare? Sunt sute de astfel de agenți economici, prinși în capcana incompetenței Guvernului, care bat pe la uși, întreabă când va fi rezolvată problema, iar în loc de răspunsuri primesc doar promisiuni și sunt amânați de la o zi la alta”, a mai spus Fotescu.

Deputatul Partidului „Șor” le-a cerut factorilor de decizie, Guvernului, Ministerului Finanțelor, fiscului, să se mobilizeze și să rezolve această problemă cât mai urgent posibil, pentru a le permite agenților economici să funcționeze normal.

„Din păcate, Guvernul nu încetează să distrugă tot ce atinge și le face viața complicată tuturor cetățenilor acestei țări. Această parodie de Guvern ne demonstrează în fiecare zi că habar nu are cum să guverneze eficient și, în loc să se apuce de lucru și să învețe din greșeli, creează probleme peste probleme mediului de afaceri, care și așa este extrem de grav afectat de crizele în care au fost băgați de aceeași guvernare. În loc să oblige poliția să-i alerge pe copii printre caruselele și toboganele de la OrheiLand mai bine ar rezolva problemele reale ale oamenilor. Pentru că sunt multe și devin tot mai multe pe zi ce trece”, a conchis Fotescu.


Pub