PSRM a depus o cerere la CSE și ANRE: Majorarea retroactivă a tarifelor încalcă mai multe legi, inclusiv Constituția

Deputații PSRM, alături de consilierii municipali și un grup de cetățeni, au depus o cerere prealabilă la Comisia pentru Situații Excepționale și ANRE prin care au contestat deciziile acestora de aplicare retroactivă a tarifelor majorate la gaz natural, energia electrică, apă caldă și agent termic.

Foto: socialistii.md

PSRM consideră că prin acțiunile întreprinse, „CSE și ANRE au încălcat prevederile mai multor acte normative, inclusiv ale Constituției Republicii Moldova, fapt ce a afectat grav drepturile consumatorilor, aducând cetățenii Moldovei la limita disperării și a sărăciei”.

„Având în vedere caracterul vădit ilegal al actelor administrative aprobate și necesitatea evitării survenirii unor consecințe grave nefavorabile, deputații cer suspendarea executării acestor decizii”, anunță PSRM.

Hotărârea CSE a fost atacată „dublu” la Curtea de Apel Chișinău. Cereri în acest sens au fost depuse de edilul capitalei, Ion Ceban, și avocatul Ion Dron.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că Moldovagaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a cerut remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale, iar Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.


Pub