(video) „Poze cum face sex”. Ministerul Apărării îi cere soldatului gay să-și demonstreze orientarea sexuală: Unul se declară prinț, altul rege, dar nimeni nu este dacă nu are probe

Marin Pavlescu, soldatul batjocorit în armată pentru că este gay, a publicat un video în care Petru Corciun, maior în Justiție al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărări, îi cere să prezinte probe ce ar demonstra faptul orientării sale sexuale.„Nici poze cum fac sex și nici certificate medicale niciodată nu voi prezenta. Sunt gay și basta”, a scris Marin pe Facebook.

Foto: SHOK.MD

„Pentru a face o calificare corectă și a porni de la această calificare, dacă persoana dată este homosexuală urma chiar și petiționarul, în afară de toate înregistrările, mai întâi de toate să probeze acest lucru, în baza unui certificat medical sau altfel. O simplă declarație nu este temei că această persoană este de orientare homosexuală”, a declarat Petru Corciun, la ședința de audieri a Consiliului Nediscriminare.

Întrebat de Evghenii Golosceapov, membru al Comisiei pentru prevenirea și eliminarea discriminării, cum poate o persoană demonstra ce orientare sexuală are, reprezentantul Ministerului Apărării a răspuns că prin intermediul „pozelor care atestă acest lucru”.

„Ședințele Consiliului în cazurile când sunt poze care atrag viața intimă și privată vor fi făcute și închise. În cazul dat, când persoana într-adevăr este, urma să prezinte, bine nu nouă, Consiliului. Eu am aici plângerea făcută Consiliului și eu nici aici nu găsesc probatoriul care să demonstreze că persoana dată într-adevăr este homosexuală. O singură declarație? În societate zilnic o mulțime de oameni declară: unul este prinț, altul rege, dar nimeni nu este dacă nu are probe. Să-i vedem și să nu credem, dar o simplă declarație și de la aceasta este puțin. Chiar și de a ieșit și în presă și a spus că este - probatoriu. Până nu este probatoriu nu pot emite p concluzie că declarațiile sunt veridice”, a mai spus Petru Corciun.

„Doriți poze cum o persoană face sex și numai atunci veți spune că persoana este heterosexuală sau homosexuală?”, a precizat Evghenii Golosceapov.

„Mie poze nu-mi trebuiesc, dar Consiliul trebuie să ia în calcul acest lucru, la emiterea unei decizii”, a răspuns Corciun.

Ministerul Apărării nu a venit cu o reacție, deocamdată.

Tânărul militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Cazul a fost făcut public de activista civică Angelica Frolov, pe Facebook. Aceasta a menționat că tânărul ar fi cerut telefonul unui șef ca să vorbească cu iubitul său, iar conversația a fost înregistrată. Militarul nu a știut că este înregistrat.

Solicitat să vină cu o reacție pentru SHOK.md, Ministerul Apărării a comunicat că a fost creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și a precizat că nu tolerează discriminarea.

Președinta țării, Maia Sandu, care este și comandant suprem al forțelor armate va aborda cazul soldatului care a refuzat să revină în Armată, fiind hărțuit pentru că este de orientare sexuală netradițională. Președinția spune că astfel de comportament discriminator este inacceptabil. Declarația a fost făcute anterior în cadrul unei conferințe de presă.

La 25 noiembrie, coordonatoarea de program a Centrului de Informații GENDERDOC-M, activista Angelica Frolov, anunța că Ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, în care se menționat că, „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”. Pe de altă parte, „au stabilit că iubitul soldatului este minor, având 17 ani, și au trimis cazul la Procuratură”.

La 26 noiembrie a fost lansată o petiție pentru liberalizarea serviciului militar, astfel încât acesta să devină voluntar. În acest sens, vloggerul Ion Andronache a scris, într-o postare pe facebook, despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba critică acțiunile Ministerului Apărării în cazul soldatului gay. „O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”, care miros mai degrabă a complicitate și mușamalizare”, a scris parlamentarul


Pub