(stop cadru) Ceban, despre „un primar de la PAS foarte bravo”: Vedeți că nu doar îi critic, dar spun că au și oameni cumsecade

După ce a criticat, în repetate rânduri, mai multe acțiuni ale guvernării PAS, primarul capitalei, Ion Ceban, vine și cu laude în adresa unor reprezentanți locali ai formațiunii majoritare. Edilul l-a lăudat pe primarul de Băcioi astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. „Vedeți că nu doar critic PAS-ul, dar spun că au și oameni cumsecade”, a precizat Ceban.

Foto: chisinau.md

Întrebat despre informațiile cu privire la satul german, din apropiere de capitală, unde urmează să fie construit un cartier nou, și dacă terenul a fost vândut sau dat în arendă, Ion Ceban a răspuns: „Eu știu că este proprietatea Băcioiului și că a fost transferat din teren agricol în teren pentru construcții anul trecut, iar Primăria Băcioi s-a pricopsit cu 109 milioane, ceea ce este un lucru foarte benefic pentru localitate. Băcioiul are un primar de la PAS, apropo foarte bravo, Ilie Leahu este un primar extraordinar, dă Doamne mai mulți primari de acest gen, vedeți că nu critic doar PAS-ul, dar spun că au și oameni cumsecade. El ar putea să facă acel proiect mare de apeduct și canalizare, care este foarte important pentru Băcioi”.

„Noi cu domnul Leahu am construit drumul de acces către Băcioi, de la drumul central, care duce spre Aeroport, chiar până în localitate, grădinițe, școli, vom continua anul acesta cu grădinița din Brăila și co-finanțăm cu mare drag proiectele pe care le prezintă domnul Leahu”, a mai adăugat primarul capitalei.


În municipiul Chișinău a început construcția, de la zero, a unei noi suburbii, pentru circa 5000 de locuitori. Proiectul imobiliar se va numi “Satul German” și urmează a fi realizat de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, în zona Aeroportului Internațional Chișinău, pe o suprafață de peste 800 mii mp.

Anterior, Ion Ceban a criticat în repetate rânduri acțiunile autorităților centrale, dar și declarațiile unor miniștri. Primarul capitalei a făcut mai multe schimburi de replici cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, dar și cu unii deputați PAS.

Războiul dintre Ala Nemerenco și Ion Ceban a început odată cu adoptarea deciziei CNESP care obligă profesorii nevaccinați să facă teste din bani proprii. Primarul capitalei a declarat că este „amenințat cu CNA și pedepse” după ce a venit cu anunțul că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. „Am transmit unui deputat în privat, care mi-a scris mai multe lucruri, să le spună colegilor să înceteze să îmi dea mesaje de acest gen”, a spus Ceban.

Totodată, Primarul capitalei, Ion Ceban, a criticat dur autoritățile centrale, după organizarea evenimentelor în PMAN, cu ocazia Zilei Independenței. Acesta spune că a fost invitat, dar nu a mers. „Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost de ordinului teatrului absurdului. Nunta lui Chicu înmulțit la o sută”.

De asemenea, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că primarul capitalei nu poate anula o decizie adoptată de Comisia Națională pentru Situații Excepționale. Astfel, Hotărârea autorităților Chișinăului prin care profesorii nevaccinați au fost scutiți de a face teste la Covid-19 din propriul buzunar „nu are vreo valoare”, consideră Maia Sandu.

Mai mult, Ceban a acuzat guvernanții de incompetență și că pun în pericol sistemul educațional, după care a anunțat că va aloca din banii locali 3 milioane de lei pentru a asigura cadrele discatite cu testare gratuită la Covid-19 și pentru a nu permite blocarea procesului de învățământ.

Ion Ceban a făcut schimb de replici dure, de mai multe ori, și cu deputatul PAS Dumitru Alaiba. Ultimul a venit cu o reacție la acuzațiile primarului capitalei, care susținea că este urmărit și șantajat, la indicația actualei guvernări.

Deputatul PAS a reacționat și la declarația lui Ceban precum că ambuteiajele din oraș ar fi rezultatele unui sabotaj intenționat. „N-o să mă mir dacă în primăvară o să-i acuze pe cei din PAS că ies noaptea cu topoarele și fac gropi în asfalt”, a scris Alaiba.

Ceban nu a ratat ocazia să arunce și el o piatră în grădina lui Alaiba. Primarul a dezvăluit că el l-ar fi adus pe Dumitru Alaiba acasă din diaspora când era la Ministerul Educației, unde l-a și angajat, iar „peste jumătate de an, l-a dat afară pentru că, în afară de a strica aerul prin minister nu a făcut nimic bun”.

Ion Ceban ar trebui să se concentreze mai mult pe problemele orașului și mai puțin pe spus minciuni”, a spus, în replică, deputatul PAS.


Pub