Raionul Rîșcani, în alertă, după ce s-a depistat un caz de pestă porcină africană. Cum se răspândește boala

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea unui caz de pestă porcină africană, înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului s-a întrunit ieri în ședință, pentru a lua mai multe decizii.

Foto: ANSA

Astfel, pe 31 ianuarie, prin testări de laborator, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Rîşcani.

Pe data de 01.02.2022 a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii (zona de protecţie şi zona de supraveghere). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

Boala se răspândește prin:

  • contactul porcului infectat cu cel sănătos;
  • hrănirea porcilor cu deșeuri alimentare contaminate;
  • căpușe infectate;
  • contactul cu oamenii care poartă haine sau încălțăminte contaminate;
  • contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale;
  • gunoi de grajd infectat;
  • mijloace de transport.

Măsuri preventive:

  • nu alimentați porcii cu deșeuri;
  • evitați întreținerea porcilor la pășune;
  • preveniți contactul direct cu mistreții;
  • de fiecare dată când ieșiți din gospodărie schimbați hainele și încălțămintea folosită în timpul întreținerii porcinelor;
  • persoanele care au avut contact cu mistreții trebuie să spele și dezinfecteze îmbrăcămintea și încălțămintea;
  • contactați imediat medicul veterinar dacă porcii au simptome de boală;
  • plasați bariere de dezinfecție la intrare și ieșire în exploatația de porcine.

Cum să recunoașteți pesta porcină africană:

  • moartea subită a unui sau mai mulţi porci;
  • pierderea apetitului;
  • apatie;
  • febră ridicată până la 42°C;
  • înroşirea pielii (în special pe urechi, nas, coadă, picioare, stomac şi părţile laterale ale corpului);
  • diaree sanguinolentă;
  • avort;
  • împleticire în deplasare;
  • dificultăţi de respiraţie;
  • vomitări.

IMPORTANT:

  • se îmbolnăvesc toate categoriile de porci!
  • mor toate animalele îmbolnăvite;
  • nu există tratament şi vaccinuri;
  • virusul pestei porcine africane nu prezintă pericol pentru oameni şi alte specii de animale.

Menționăm că ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe data de 31.12.2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni, care a fost eradicat cu succes, restricţiile urmând a fi ridicate pe data de 15.02.2022. La fel, pe tot parcursul anului 2021 şi în luna ianuarie 2022 în ţările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici şi mistreţi.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.


Pub