Scandalul cu soldatul gay ia amploare. Ministerul a inițiat o anchetă, după ce tânărului i s-au cerut poze pentru a-și demonstra orientarea sexuală

Ministerul Apărării a venit cu o reacție referitor la declarațiile lui Petru Corciun, maior de justiție care potrivit lui, Marin Pavlescu, soldatul care ar fi fost supus hărțuirii, după ce s-a aflat că este gay trebuie să prezinte un certificat medical sau poze care demonstrează acest fapt, pentru a vedea într-adevăr dacă este homosexual sau nu. Astfel, instituția susține că „condamnă ideile prezentate și respinge orice formă de discriminare în cadrul structurilor sale, precum și orice ingerință în viața privată a militarilor” și a inițiat o anchetă de serviciu. 

Foto: UNIMEDIA
„Ministerul Apărării condamnă ideile prezentate și respinge orice formă de discriminare în cadrul structurilor sale, precum și orice ingerință în viața privată a militarilor. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a dispus o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului Militar, pentru a clarifica circumstanțele, care au condus la exprimarea punctului de vedere personal al reprezentantului Ministerului în cadrul ședinței, fără a fi fost coordonat în prealabil.

De asemenea, pentru prevenirea oricărei forme de bullying și discriminare, ministrul Apărării a dispus întreprinderea unor măsuri instructiv-educative, care să se adreseze atât militarilor în termen, cât și personalului Ministerului Apărării. Instituția reiterează importanța respectării plenare a drepturilor fundamentale în cadrul serviciului militar”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării. 

Marin Pavlescu, soldatul batjocorit în armată pentru că este gay a publicat un video în care Petru Corciun, maior de Justiție al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărări, îi cere să prezinte probe pe faptul orientării sale sexuale. „Nici poze cum fac sex și nici certificate medicale niciodată nu voi prezenta. Sunt gay și basta”, a scris Marin pe Facebook.

Tânărul militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Cazul a fost făcut public de activista civică Angelica Frolov, pe Facebook. Aceasta a menționat că tânărul ar fi cerut telefonul unui șef ca să vorbească cu iubitul său, iar conversația a fost înregistrată. Militarul nu a știut că este înregistrat.

Solicitat să vină cu o reacție pentru SHOK.md, Ministerul Apărării a comunicat că a fost creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și a precizat că nu tolerează discriminarea.

Președinta țării, Maia Sandu, care este și comandant suprem al forțelor armate va aborda cazul soldatului care a refuzat să revină în Armată, fiind hărțuit pentru că este de orientare sexuală netradițională. Președinția spune că astfel de comportament discriminator este inacceptabil. Declarația a fost făcute anterior în cadrul unei conferințe de presă.

La 25 noiembrie, coordonatoarea de program a Centrului de Informații GENDERDOC-M, activista Angelica Frolov, anunța că Ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, în care se menționat că, „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”. Pe de altă parte, „au stabilit că iubitul soldatului este minor, având 17 ani, și au trimis cazul la Procuratură”.

La 26 noiembrie a fost lansată o petiție pentru liberalizarea serviciului militar, astfel încât acesta să devină voluntar. În acest sens, vloggerul Ion Andronache a scris, într-o postare pe facebook, despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba critică acțiunile Ministerului Apărării în cazul soldatului gay. „O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”, care miros mai degrabă a complicitate și mușamalizare”, a scris parlamentarul


Pub