Litvinenco, după reținerea celor 4 ex-deputați, învinuți de îmbogățire ilicită: Nu au migrat dintr-un partid în altul, ci au fost cumpărați
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, după ce astăzi 13 ex-deputați au fost percheziționații fiind învinuiți de îmbogățire ilicită, iar 4 reținuți. Litvinenco spune că „ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2019 în Republica Moldova nu este o simplă migrare de deputați. Asta a fost doar finalitatea”.
Foto: UNIMEDIA

„De regulă, nu mă expun pe cazuri penale aflate în investigație sau în judecată decât dacă sunt situații extrem de grave din perspectiva unui ”observator independent”. În cazul anunțului procurorilor de azi, vreau să fac o excepție. Aceasta nu ține nicidecum de fondul cauzelor – evident că aici e treaba procurorilor și judecătorilor să-și fac treaba dacă se confirmă vinovăția; plus că, precum se știe, nu sunt doar aceste cazuri.

Precizarea mea ține de fenomenul în sine. Părăsirea unei formațiuni politice și aderarea la alta nu este o invenţie a noastră şi se întâlneşte şi la „case mai mari”. Însă ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2019 în Republica Moldova nu este o simplă migrare de deputați. Asta a fost doar finalitatea, „vârful icebergului”; în realitate a avut loc o cumpărare masivă de deputați. Cu cote inimaginabile. Similar cum se cumpără obiectele la piață.

Este un studiu de caz care trebuie încă analizat. Dar nici asta nu este cel mai grav lucru. Cel mai grav este că, prin astfel de perversiuni, se atentează la esența democrației. Așa cum au conceput-o încă grecii antici. Care poate fi rezumată la aceea că puterea de stat se exercită ca urmare și pe baza votului oamenilor. Doar a lor. Nu poți să scuipi pur și simplu în votul oamenilor și să-ți iei toată puterea de stat pentru că ai bani și pentru că procurorii închid ochii și/sau contribuie la asta. Este un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată în Republica Moldova. Niciodată”, a scris Litvinenco. 

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție la acuzațiile că ar fi ordonat reținerea foștilor deputați, percheziționați astăzi. Președinta a negat învinuirile și a menționat că nu a dat indicații „pentru justiție”, iar ceea ce face este să sprijine reformele. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Descinderile și reținerile de astăzi fac parte din spectacol, prin care se urmărește distragerea atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea și creșterea în lanț a prețurilor. Victimele show-ului cu mascați sunt adversarii actualei guvernări, adică opoziția, nicidecum hoții și incompetenții de la putere, care prejudiciază statul zi de zi și sărăcesc tot mai mult populația. De această părere este liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, și a fost exprimată pe pagina sa de Facebook.

Ex-deputatul Sergiu Sîrbu a fost reținut astăzi, 2 februarie, pentru 72 de ore în dosarul celor 13 foști deputați, bănuiți de îmbogățire ilicită.

La 16 decembrie 2021, PA i-a înaintat învinuirea unui ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de corupere activă, faptă infracțională comisă în perioada deținerii mandatului de deputat. Ar fi vorba despre fostul deputat Sergiu Sîrbu.

Fostul deputat Sergiu Sîrbu a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate. Inspectorii au dispus confiscarea averii nejustificate a acestuia, în sumă de 1,9 milioane de lei, în folosul statului, în cazul în care va exista și o hotărâre de judecată în acest sens.

Patru ex-deputați au fost reținuți pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor de astăzi. Ar fi vorba despre Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi

În această dimineață, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins cu percheziții la mai multe adrese. Perchezițiile se efectuează în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.


Pub