(vox) Cum se pregătesc absolvenții pentru examenele de bacalaureat: „24 de ore într-o zi au devenit prea puține”

vox (5)

Au mai rămas doar patru luni din anul de studii 2021/2022. Cu pași grăbiți ne apropiem de ziua de 3 iunie, când în toată țara se va da startul examenelor de bacalaureat. Absolvenții din licee au început pregătirile de la debutul anului școlar sau chiar odată cu pășirea pe treapta liceală, iar în ajutor le vin cadrele didactice specializate, orele suplimentare, platformele online de învățare, dar și diferite cursuri care le permit să fie scutiți de anumite examene. Cum se pregătesc absolvenții pentru bac vă propunem să aflați din vox-ul ce urmează.

Dana Mihăilă, elevă la I.P.L.T. „Vasile Alecsandri”, municipiul Ungheni: „Trec, la fel ca ceilalți absolvenți, printr-o perioadă intensă, plină de provocări, care necesită mult efort, străduință și consecvență. Din fericire, sunt eliberată de examenul la limba franceză datorită obținerii certificatului DALF C1 și datorită medaliei de argint pe care am câștigat-o anul acesta la Olimpiada Internațională de Limba Franceză. Sper să am șansa să particip la Olimpiada Națională de Limba Română. Cu multă muncă, dar și noroc, îmi doresc să obțin un premiu și la aceasta. Dacă îmi reușește, voi avea doar două examene de bacalaureat. În ceea ce privește matematica și chimia, pregătirea deja a început. Am descărcat testele și am rezolvat deja o bună parte dintre ele. Eu mizez pe disciplină, mă pregătesc aproape zilnic, câte un pic. Astfel, reduc stresul și emoțiile cauzate de examene. Sper că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor mele. Iar vouă, dragi colegi absolvenți, vă doresc determinare, perseverență și mult succes”.

Vlad Stingaci, elev la I.P.L.T. „Ion Creangă”, municipiul Chișinău: „Anul acesta, voi susține examenele de bacalaureat care urmează să devină o nouă provocare pentru mine. Disciplinele la care voi scrie proba de bacalaureat sunt: matematica, limba română, limba engleză și geografie. Pregătirile pentru examenul final al treptei liceale le-am început încă din clasa a X-a. Treptat însă, în clasa a XII-a, aceste pregătiri au devenit mai intensive. Intenționez să iau câteva lecții adăugătoare la toate obiectele în afară de limba engleză, deoarece am susținut un examen care m-a scutit de examenul de bacalaureat la această disciplină. Lecțiile suplimentare am să le încep curând, deoarece nu doresc să ajung cu o lună înainte de bac nepregătit. Timpul încerc să mi-l gestionez cât mai rațional și eficient pentru a menține reușita bună la școală și concomitent să realizez pregătirile. La bac, mizez strict pe cunoștințele proprii la moment și pe cele ce urmează să le obțin în timpul pregătirilor. Ce ține de așteptări, sincer, mă simt incert căci urmează să fim prima promoție care va susține varianta nouă de bacalaureat, actualizată în conformitate cu un program nou. Intuiesc că totul va deveni mai evident când vom scrie și analiza pretestările”.

Marionela Negură, elevă la I.P.L.T. „Mihai Eminescu”, orașul Fălești: „La momentul de față, studiez în Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» din orașul Fălești. Cred că pentru fiecare elev din clasa a XII-a examenele de bacalaureat reprezintă o adevărată provocare ce vine mână în mână cu multe griji, temeri și îndoieli, iar din această cauză încerc să mă pregătesc intensiv pentru fiecare examen în parte. Anul acesta, am patru examene: la limba și literatura română, la matematică, la limba engleză și la biologie (pentru că după liceu îmi doresc foarte mult să merg la Facultatea de Medicină). Bineînțeles că am început pregătirile din timp, nu vreau să las totul pe ultima sută de metri. Așa că mi-am cumpărat diverse cărți și teste de pregătire pentru toate examenele în parte, fac și ore suplimentare, dar și profesorii din liceu pun mare accent pe pregătirea noastră. Mă strădui să-mi gestionez timpul corect ca să le reușesc pe toate, deoarece, cred că mulți o să mă înțeleagă, 24 de ore într-o zi au devenit prea puține”.

Dumitru Stoica, elev la I.P.L.T. „Elada”, comuna Măcărești: „Examenul de bacalaureat este un adevărat obstacol spre profesia dorită, de rezultatele acestuia contează în mare parte soarta și viitorul nostru. Cu toate că s-au simplificat unii itemi în comparație cu anii precedenți, nu pot spune că va fi mai ușor. Pentru mine examenul de bacalaureat este o adevărată provocare, de aceea încerc să mă pregătesc cât mai mult și cât mai bine. Da, nu acord prea mult pentru pregătirea de bac, dar încerc să gestionez timpul în așa fel încât să le reușesc pe toate. Pentru examenul la alegere am ales geografia, unde am început împreună cu profesorul să ne pregătim. Repetăm tot materialul începând din clasa a X-a pentru a ne testa cunoștințele, rezolvăm teste de bacalaureat din anii precedenți. La celelalte discipline la fel rezolvăm teste de bacalaureat din anii precedenți și concomitent trecem și temele din manual. Pentru istorie trebuie să cunoaștem mai mult războaiele, anii, evenimentele și personalitățile istorice. Sunt sigur că voi face față bacalaureatului, camerele de supraveghere nu mă sperie prea tare, cu foaia în față toți vom demonstra ce cunoștințe am acumulat în 12 ani de școală și că suntem demni de profesia dorită”.

Victoria Vizitiu, elevă la I.P.L.T. „Vasile Coroban”, raionul Glodeni: „Examenul de bacalaureat necesită multă muncă și dăruire de sine pe lângă cei trei ani de liceu plini de nopți albe și de o mulțime de ore de studiere a obiectelor de bază. În acest an, am bacalaureatul la matematică, la limba străină, la limba maternă și la chimie. Mi-am încărcat bateriile cu motivație, cu noi forțe și am început pregătirea pentru așa-zisul «examen al maturității». În mare măsură, încerc să acord atenție maximă celor patru discipline organizându-mi orarul în așa mod ca zilnic să mă pregătesc cel puțin două ore la o singură disciplină. În ziua următoare, ofer timp altui obiect de studiu. De asemenea, exersez la fiecare disciplină prin intermediul amalgamului de exerciții, de exemple oferite de profesorii de la liceu, cât și prin mulțimea de materiale posedate datorită platformelor de învățare online. Sper ca la finele acestui an de studii să fiu convinsă că voi susține bacalaureatul cu brio în pofida faptului că programa a suferit careva schimbări. Cu cât mai repede ne apropriem de acest «eveniment», cu atât mai mult mă copleșesc emoțiile, însă tind la un singur lucru – prin rezultatele examenelor să demonstrez sămânța muncii mele zilnice. Urez tuturor absolvenților un proces de învățare productiv și rezultate grandioase!”.

Thalia-Felicia Ghiuzan, elevă la I.P.L.T. „Gheorghe Asachi”, municipiul Ungheni: „Pentru mine, examenele de bacalaureat reprezintă încă o treapta urcată spre succes. Personal, pentru fiecare examen am o pregătire specială. La fiecare obiect fac ore în afară de curs, opționale. În cadrul Liceului Teoretic „Gh. Asachi”, elevii sunt instruiți să poată depăși orice obstacol în timpul examenelor de bacalaureat. Încă de la începutul anului, am început să mă pregătesc insistent din cauza lipsei timpului care deseori mă presează. Cu toate acestea, îmi reușește să-l gestionez prin elaborarea unei agende în care îmi planific ziua. Sper pe o miză destul de mare, de aceea și îmi dedic o mare parte a timpului studiind cât la școala, atât și acasă”.

Bogdan Ergheledji, elev la I.P.L.T. „Constantin Stere”, raionul Soroca: „Bacalaureatul este treapta finală a fiecărui licean. La fiecare obiect la care voi susține examenul depun mai mult efort. La limba engleză pun accentul pe scrierea corectă a eseului. Limba română cred că o voi susține cu ușurință, dar oricum rezolv diferite teste. Matematica este un obiect mai complicat care îmi provoacă bătăi de cap, dar sunt sigur că, cu puțin efort, voi trece și peste el. Examenul la alegere îl voi susține la geografie, fiindcă este un obiect mai ușor și un plus ar fi folosirea atlaselor geografice la examen. Contez pe profesionalismul profesorilor care mă ajută dacă am unele întrebări și îmi oferă sfaturi foarte utile. Acum emoții nu am și sper ca în timpul examenului să nu fie prezente. Le doresc la toți succes si să știți că totul depinde de voi”.

Cătălina Cepurneac, elevă la I.P.L.T. „Constantin Stere”, raionul Soroca: „Fiind elevă în clasa a 12-a, urmează să susțin examenele de bacalaureat. Pentru mine, acest subiect este foarte important, deoarece sunt conștientă că anume această experiență urmează să reflecte cunoștințele obținute în toți acești ani de școală și să decidă viitorul meu. Așa cum am ales să urmez studiile liceale cu profil real, voi susține examene la: limba și literatura română, limba engleză, matematică și biologie. Sinceră să fiu, experiențele prietenilor cu privire la acest examen m-au motivat să dau start programului de pregătire pentru bacalaureat anul trecut. Am luat niște cursuri la limba engleză, apoi am obținut certificatul IELTS. Acesta mi-ar permite să iau 10 din oficiu la examenul de limba engleză. La momentul de față, iau lecții adăugătoare la biologie și matematică. Am un program destul de încărcat care include ore adăugătoare la disciplinele enumerate anterior, teme pentru acasă și câteva ore în care studiez de sine stătător. Pare a fi dificil uneori, dar repartizarea materialului pentru recapitulare în secvențe mă ajută să însușesc mai simplu anumite teme. Am marele noroc să iau parte la niște lecții gratuite inițiate pentru toți elevii din raion, în cadrul cărora recapitulăm materialul școlar. Cu toate acestea, emoțiile cresc pe zi ce trece și starea de neliniște e una predominantă. Acest fapt se datorează programei de bacalaureat ce a fost modificată. Aș dori să menționez că regimul de învățare la distanță semnifică o adevărată provocare atât pentru elevii absolvenți, cât și pentru profesori. Gândul la examene mă sperie, dar cu ajutorul studiului individual și al cadrului didactic bine instruit sunt convinsă că vom obține rezultate frumoase. Succes tuturor absolvenților”.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspuns la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informație utilă despre examenele de bacalaureat. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente