vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVladimir Ivanov: Hibridul de porumb SY Torino a asigurat cea mai mare recoltă și...

Vladimir Ivanov: Hibridul de porumb SY Torino a asigurat cea mai mare recoltă și are o toleranță bună la boli

Recomandate

Vladimir Ivanov din Șeptelici, Soroca, de ani buni optează pentru genetica Syngenta la cultura de floarea-soarelui și porumb.

Începând cu loturi mici dedicate hibrizilor pentru a-i testa, a ajuns să majoreze esențial suprafețele cultivate, astfel încât la moment hibrizii de porumb de la Syngenta au cea mai mare pondere din suprafața totală cultivată.

„Testăm an de an hibrizi de la diferite companii pentru a determina potențialul acestora pentru zona noastră. Pe parcursul celor 8 ani de când cultiv hibrizii de la Syngenta, am reușit să observ o toleranță bună la boli și la secetă ce vin la pachet cu recolte bune, astfel încât au ajuns a fi preferații noștri”, explică Vladimir Ivanov.

La cultura porumbului, preferații sezonului 2021 s-au dovedit a fi hibrizii SY Torino, SY Chorintos și SY Scorpius.

Cea mai mare recoltă, de 12,97 tone/hectar, a fost obținută cu hibridul SY Torino, urmat de SY Chorintos – 12,57/hectar și SY Scorpius – 11,08 tone/hectar (umiditatea STAS).

„Aș dori să menționez faptul că și în 2020, an marcat de secetă, am obținut recolte bune cu hibrizii de la Syngenta”.

În calitate de premergător la cultura porumbului au fost 3 culturi: grâul, orzul și floarea soarelui. Diferența de recoltă nu a fost atât de mare, spune producătorul, în condițiile în care a respectat perioadele de realizare a lucrărilor și a administrat suficiente îngrășăminte.

„Ținând cont de faptul că anul 2021 a fost unul favorabil din punct de vedere al precipitațiilor, diferența de recoltă în funcție de premergător nu a fost simțită. Evident, respectând asolamentul, este mai ușor de gestionat resturile vegetale. Totuși, aș specifica faptul că este important să respectăm tehnologia și să asigurăm cultura cu nutriția necesară pentru a avea rezultate bune. Contează mult momentul în care aplicăm erbicidele și îngrășămintele”.

Porumbul a fost semănat la 45 cm distanța între rânduri, iar numărul de plante la hectar a fost de aproximativ 72 de mii.

„La capitolul îngrășăminte, a fost administrată ureea, iar concomitent cu semănatul 150 de kilograme/ha de NPK 16-16-16. Totodată, pe parcursul vegetației au fost aplicați fertilizanți foliari, însă efectul acestora s-a simțit mai puțin datorită condițiilor din 2021”.

Pentru menținerea sub control al buruienilor a fost utilizat erbicidul Elumis 105 OD, ce poate fi aplicat începând de la două până la opt frunze ale culturii de porumb.

„Elumis a asigurat un control bun al buruienilor, astfel încât nu am avut probleme pe parcursul vegetației. Îl recomand și altor fermieri. Totodată, le recomand să testeze hibrizii Syngenta pentru a se convinge de performanța acestora”.

Hibridul SY Torino

SY Torino este un hibrid semi-timpuriu, FAO 320, tolerant la helmintosporioză, cu un potențial ridicat de producție. Densitatea recomandată a hibridului la recoltare este de 55-65 de mii de plante per hectar.

Detalii aici.

Hibridul SY Chorintos

SY Chorintos este un hibrid timpuriu, FAO 310, caracterizat printr-o înflorire timpurie cu pierdere rapidă a apei din bob, perioada de vegetație 110 – 120 zile și toleranță la cădere.

Detalii aici.

Hibridul SY Scorpius

SY Scorpius este un hibrid timpuriu, FAO 300, cu un start excelent al vegetației, viteză rapidă de pierdere a apei din bob, toleranță la bolile de tulpină și știulete, densitatea recomandată la recoltare este de 55-65 de mii de plante per hectar.

Detalii aici.

Vezi lista Distribuitorilor oficiali Semințe Syngenta culturi de câmp aici.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale