(studiu) Familia, prietenii și preoții – cele mai credibile surse pentru moldoveni referitoare la vaccinul anti-COVID

vaccinare moderna
Foto: diez.md

Conform unui studiu realizat de AO „Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie”, persoanele din Republica Moldova care neagă existența virusului COVID-19 au cea mai mare încredere în informații oferite de către familie, prieteni și preoți. De cealaltă parte, persoanele care au ales să-și facă vaccin împotriva virusului, au cea mai mare încredere în oamenii de știință și în medici.

Rezultatele aceluiași studiu ne arată că vloggerii și teoriile conspirațiilor, la fel, sunt o sursă de încredere importantă pentru persoanele care nu cred în existența COVID-ului.

extras din studiu

Studiul ne mai arată că cea mai mare încredere în oamenii de știință o au persoanele mai tinere, cu studii superioare, din mediul urban. De cealaltă parte, vloggerii și teoriile de conspirație sunt surse demne de încredere mai mult pentru persoanele cu o vârstă mai mare de 45 de ani, fără studii superioare și din mediul rural.

Familia și prietenii rămân o sursă de încredere dominantă pentru toate tipurile de persoane, înregistrând cel mai mare coeficient de încredere în rândul respondenților. Pe locul II, s-au clasat preoții, care la fel se bucură de o încredere mare în rândul populației din Moldova. Pe locul III, s-au clasat medicii, pe locul IV – oamenii de știință, pe locul V – vloggerii și teoriile de conspirație și pe ultimul loc – autoritățile.

extras din studiu

Cercetarea a fost realizată de către psihologii CCSP și echipa de voluntari ai centrului în perioada 1-30 noiembrie 2021. Mărimea eșantionului 778 cu un interval de încredere 95 % și o eroare de 4 %. Întregul studiu îl puteți consulta AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente