(sondaj) Peste 70 % dintre români susțin ideea unirii Republicii Moldova cu România, potrivit unui sondaj

Jmg9NDQwJmhhc2g9NGIzZDU5MzRiMzJmYmRkYmI4NzcxM2I1OGY2ZTc5ODE=.thumb
Foto: digi24.ro

Peste 70% dintre români susțin calitatea României de membru al Uniunii Europene, iar trei pătrimi dintre români nu doresc destrămarea Uniunii Europene și vor unirea cu Moldova, potrivit capitolelor patru și cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”.

Studiul a fost realizat de realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, citat de către DIGI24.

Captură foto: strategicthinking.ro

„Percepția privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătățit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut. Pe de altă parte, subiectul ieșirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deși se menține constant la un nivel  de susținere de 20 % și 25 %, trei pătrimi din populație respinge atât ieșirea României din Uniunea Europeană, cât și ideea destrămării Uniunii Europene, motivațiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar și cei care cred că interesul național este prioritar în fața regulilor europene sunt de părere, în proporții covârșitoare, că este totuși în interesul național al țării ca România să rămână membră a Uniunii Europene. Per ansamblu, observăm că depășirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliții largi, stabile, dar și sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile și reperele euro-atlantice”, este de părere Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

Atunci când se vorbește despre avantaje vs. dezavantaje ale aderării României la UE, punând în balanță toate implicațiile asupra vieții economice și sociale, asupra familiei și vieții personale, 54,9 % dintre cei chestionați (față de 47,2 % în septembrie 2021, 56,2 % în iunie 2021 și 61,4 % în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8 % sunt de părerea contrarie (față de 46,1 % în septembrie 2021, 35,1 % în iunie 2021 și 35,2 % în martie 2021). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4,3 %.

Captură foto: strategicthinking.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente