image
Sursa foto: dse.md

Angajații IGSU continuă Campania de prevenire a înecurilor în perioada rece a anului

Angajații Inspectoratului General pentru Situații Urgență continuă Campania de prevenire a înecurilor în urma prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. În acest sens, în zilele de odihnă, salvatorii din țară merg cu acțiuni de prevenire pe lacurilor și râurile din republică pentru a informa oamenii despre riscuri și pericole.

O acțiune de amploare a fost desfășurată pe lacul Vatra din apropierea municipiului Chișinău, unde zeci de pescari s-au aventurat să pescuiască la copcă în pofida podului de gheață foarte subțire și avertizărilor lansate de salvatori.

Angajații IGSU au mers la fiecare persoană și i-a îndrumat să părăsească bazinul acvatic, totodată explicându-le riscul de cădere sub gheață, dar și de hipotermie care poate fi suportată în urma acestor accidente. Mai mult, specialiștii au avut discuții cu iubitorii de pescuit la copcă informându-i despre ultimele cazuri de prăbușire sub gheață. În cadrul Campaniei salvatorii au împărțit pliante informative și au venit cu sfaturi utile pentru ca oamenii să știe cum exact să procedeze în cazul în care au căzut sub gheață.

Pentru ca aflarea pe gheața bazinelor acvatice să nu reprezinte pericol, grosimea acesteia trebuie să depășească 10-12 cm. În condiții de temperaturi oscilante podul de gheață este subțire, iar aflarea mai multor persoane la distanțe mici una față de alta, poate duce la spargerea acestuia și la prăbușirea oamenilor. Persoanele au fost îndemnate să evite bazinele acvatice care nu sunt dotate cu stații de salvare, deoarece în situații de risc aceștia ar putea rămâne neobservați.

Potrivit IGSU în Republica Moldova sunt peste 4200 de bazine acvatice și doar 19 din ele sunt dotate cu stații de salvare, având scop de agrement. Aflarea în prejma lacurilor nemonitorizate pune viața oamenilor în pericol.

Campania de prevenire a înecurilor în perioada rece a anului va continua și în următoarea perioada pentru evitarea situațiilor de risc în rândul iubitorilor de pescuit la copcă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: