Vlah, despre relațiile „deosebite” cu PAS, singura întrevedere cu Sandu și doar una cu prim-ministra: Bani pentru salarii la deputați sunt, pentru un drum important din Găgăuzia, nu

Guvernatoarea Găgăuzie, Irina Vlah, declară că, de la schimbarea guvernării, a avut o singură întrevedere cu prim-ministra, chiar dacă e membră a Guvernului, precum și una singură cu președinta, Maia Sandu. „Nu cred că e normal ca la ședințe să vii cu propuneri, întrebări, sa-ți expui viziunile și în replică să fii atacată de toți cei prezenți. Dialogul mereu a soluționat problemele cetățenilor” a declarat Irina Vlah la RTR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Timp de acești șase ani este al treilea președinte cu care lucrăm și al șaselea prim-ministru. Am lucrat cu diferite conduceri, care au avut viziuni diferite și mereu am reușit să stabilim relații și am avut rezultate destul de bune. Dacă este să vorbim de relațiile actuale cu guvernarea. Sincer, nu exista o relație clară cu autoritățile centrale, iar contactele care mai au loc sunt așa, deosebite, să zicem”, a spus Irina Vlah.

„Nu cred că e normal ca la ședințe să vii cu propuneri, întrebări, să-ți expui viziunile și în replică să fii atacată de toți cei prezenți. Dialogul mereu a soluționat problemele cetățenilor", susține Vlah.

Bașcana s-a arătat nemulțumită vizavi de mult în care a fost aprobat bugetul pentru anul acesta.

„Noi fiind membri ai Guvernului am primit acest document doar cu o oră înainte de ședință. Noi nu l-am discutat. Din câte îmi dau seama nu s-a lucrat și pe alte nivele cu acest proiect. Este un proiect foarte important ce reglementează viața pe un an înainte și după părerea mea trebuia, cel puțin, membrii Guvernului să fie anunțați despre probleme cu care urmează să se confrunte. Dacă am fi discutat preventiv acest proiect, el ar fi arătat cu totul altfel. Echipa noastră a depistat foarte multe probleme în legea privind bugetul pentru 2022”, a relatat Bașcana Găgăuziei.

„Deci noi găsim bani pentru a majora salariile deputaților, judecătorilor CC, da nu găsim bani pentru a majora salariile profesorilor și medicilor. Bani pentru salarii la deputați sunt, pentru un drum important în Găgăuzia, nu”, a precizat guvernatoarea Găgăuziei.

Cinci miniștri, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița i-au ținut lecții despre eficientizarea energetică Bașcanei Găgăuziei. Asta după ce Irina Vlah a cerut alocarea de finanțe suplimentare instituțiilor publice, care trebuie să achite serviciile comunale, la tarife majorate. „Pe de-o parte vrem autonomie, pe de alta vrem să ni se dea în scris indicații clare. Acești conducători probabil sunt raționali și pot seara să dea căldura mai încet”, i-a răspuns prim-ministra.

Maia Sandu a avut o ședință de lucru cu conducerea UTA Gagauz-Yeri, în frunte cu bașcanul Irina Vlah, la data de 25 noiembrie.

Anterior, președinta țării a spus că nu comentează acuzațiile bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, precum că șefa statului ar fi mințit-o atunci când a venit într-o vizită în regiune, dar spune că planifică o întrevedere cu aceasta, în viitorul apropiat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că încă nu a avut o întâlnire sau discuție cu președinta țării Maia Sandu. Aceasta spunea că în ultima perioadă s-au făcut tot mai mulți „pași neprietenoși” în raport cu locuitorii din Găgăuzia, iar o astfel de atmosferă „nu este prea bună în țara noastră”. Totodată, Vlah afirma că președinta Maia Sandu a mințit-o atunci când a venit în Găgăuzia la o întâlnire cu primarii. „M-a revoltat aceasta minciună directă și pentru mine era neclar cum noi în calitate de conducători putem da un exemplu așa prost - când conducătorul minte cu nerușinare în fața camerei”.

Guvernatoarea autonomiei găgăuze, din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah nu se mai regăsește printre membrii Consiliului Suprem de Securitate, după modificările operate de președinta Maia Sandu. Asta în condițiile în care locuitorii autonomiei pot lua decizii independente, în cazul în care securitatea statului ar fi pusă în pericol. Președinția spune că bașcanul nu este membru din oficiu, dar va fi invitat la ședința CSS, atunci când vor fi discutate subiecte ce vizează autonomia.

Președinta Maia Sandu a mers într-o vizită de lucru în autonomia Găgăuză în luna iulie, iar Guvernatoarea regiunii nu știa despre acest lucru. Irina Vlah a aflat de la primarii invitați la întrevederea cu șefa statului și a mers la Ceadîr-Lunga pentru a o saluta pe Maia Sandu.

Aceasta fiind prima discuție între Maia Sandu și Irina Vlah, de la învestirea șefei statului în funcție. Președinta Sandu nu a invitat-o la învestirea sa pe Guvernatoarea Găgăuziei, iar apoi a exclus-o din componența Consiliului Suprem de Securitate


Pub