Sergio Mattarella, rugat de politicieni să mai rămână președintele Italiei încă un mandat, după o săptămână de blocaj în Parlament

Partidele din coaliția de guvernământ din Italia i-au cerut actualului președinte, Sergio Mattarella, să rămână în fruntea statului italian pentru încă un mandat, după ce parlamentul a eșuat în mod repetat în găsirea unui candidat de compromis, relatează Reuters, citat de digi24.ro. Mai multe runde de vot s-au încheiat fără succes de la începutul săptămânii.

Foto: Profimedia Images

Mattarella, în vârstă de 80, a exclus de fiecare dată posibilitatea să mai rămână în funcție pentru încă un mandat şi nu a făcut niciun comentariu pentru moment, dar în faţa pericolului în care se află stabilitatea politică a ţării este puţin probabil să reziste presiunilor la care este supus, comentează agenţia de presă citată, conform Agerpres.

Prim-ministrul Mario Draghi a avut o convorbire, sâmbătă, cu Mattarella şi i-a spus acestuia că trebuie să rămână în funcţie „pentru binele şi stabilitatea ţării”, a spus o sursă guvernamentală.

Această decizie este urmarea a cinci zile de impas în parlament,principalele blocuri politice fiind incapabile să se pună de acord asupra unui candidat de compromis care să obţină un sprijin larg din partea parlamentarilor.

„Italienii nu merită mai multe zile de confuzie”, a spus Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta Liga.

„Să-i reconfirmăm pe preşedintele Mattarella şi pe premierul Draghi şi să ne întoarcem imediat la muncă în această după-amiază. Problemele italienilor nu vor aştepta”, a adăugat Salvini.

Votul organizat vineri nu a permis desemnarea viitorului şef al statului, tentativa partidelor de dreapta de a face să fie aleasă preşedinta Senatului, Elisabetta Casellati, soldându-se cu un eşec fără drept de apel.

„În căutarea unui nume în acest haos”, titra sâmbătă cotidianul Corriere della Sera în timp ce jurnalul catolic L'Avvenire deplângea în prima pagină că există mai mult „veto decât voturi”.

Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi şi-a văzut şansele diminuându-se, numeroşi parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Preşedintele Republicii Italiene, ales pentru şapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva parlamentul.

Negocierile din culise de la începutul săptămânii par mai mult ca niciodată în impas, în timp ce mandatul actualului preşedinte, Sergio Mattarella, expiră joia viitoare.

Deși a exclus să mai candideze, Sergio Mattarella a obţinut vineri nu mai puţin de 336 de voturi, după ce joi obţinuse 160, iar miercuri 125.

Deși Constituția Italiei nu limitează numărul de mandate prezidențiale pe care le poate avea un cetățean, în tradiția politică italiană există cutuma ca președinții să rămână în funcție doar un mandat. Până în 2013, când Giorgio Napolitano a acceptat să rămână în funcție încă o perioadă pentru a încheia blocajul de atunci din Parlament, niciun alt președinte nu a mai candidat pentru un al doilea mandat.

Napolitano a spus atunci, însă, că nu va rămâne în funcție pe durata întregului mandat. A demisionat, ulterior, în 2015.


Pub