Plîngău: Alaiba să facă pauze în a posta falsuri pe net! Absurditatea în care trăim, cu tarife majorate din 1 ianuarie, e votată de CESP

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a venit cu o replică la postarea deputatului PAS Dumitru Alaiba. „Dânsul declară că ANRE și Rusia îi sabotează. Absolut de acord cu domnul deputat, doar că, tocmai Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat dispoziția prin care se dispune ca ANRE să ajusteze tariful”, susține Plîngău.

Foto: Colaj

„Vin acum de la Rezina, Șoldănești și Florești, unde am ascultat grijile oamenilor, problema facturilor imense fiind prioritară. Când colo, dau de o postare a deputatul Alaiba. Dânsul declară că ANRE și Rusia îi sabotează și că e o absurditate să pui prețurile retroactiv. Absolut de acord cu domnul deputat, doar că, la 27 ianuarie 2022, - atenție! - tocmai Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat Dispoziția nr. 2, prin care se dispune ca ANRE să ajusteze, până la 31 ianuarie 2022, reglementarea noilor tarife la gazele naturale, care vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2022.

Așadar, domnule deputat, cine-i responsabil de absurditatea tarifelor plătite retroactiv? Poate dumneavoastră nu citiți actele oficiale, dar să știți că sunt oameni care citesc nu doar trucurile ieftine de pe Facebook, pentru care plătim mult, dar și absurditățile votate de unii.

Pentru absurdul în care am ajuns, Andrei Spînu trebuie urgent demis, iar domnul Alaiba să mai facă o pauză din a posta falsuri pe net sau, cel puțin, să specifice în adresa cui e orientată critica lui fioroasă”, a declarat Dinu Plîngău.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că majorarea retroactivă a tarifelor la gaz trezește „mari semne de întrebare”. „Am văzut multe trucuri, dar unul ca ăsta - încă nu. Poate și Ministerul Finanțelor să aplice aceeași logică și să crească impozitul pe venit pentru tot anul 2021?”, a declarat Alaiba.

Avocatul Ion Dron susține că „ANRE nu a făcut decât să execute fără discuții o dispoziție semnată de prim-ministră”.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, cere remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale. Acest susține că „instanța de judecată are toate temeiuri pentru anularea deciziei de ieri a ANRE”.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării, după ce tariful la gaz a fost majorat retroactiv. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”. „Este o încălcare grosolană a legislației țării”, susține Chicu.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că Moldovagaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.


Pub