Spînu explică „de ce era necesar să se aplice tariful majorat din 1 ianuarie”: Nu voi tolera minciuna și încercările unora să-și adune capital politic pe această criză

Vicepremierul Andrei Spînu vine cu explicații pe decizia de a majora tariful la gaz din 1 ianuarie. „Oameni buni, nu voi tolera minciuna și nici încercările unor politicieni de a-și face capital politic pe criza energetică”, a declarat Spînu.

Foto: Captură video

„Hai să le luăm pe rând, de ce era nevoie să se aplice un tarif nou de la 1 ianuarie și decizia să fie aplicată prin Comisia pentru Situații Excepționale:

Prețul de achiziție a gazelor pentru luna ianuarie a fost cunoscut după data de 20 decembrie. Din păcate, în luna decembrie, pe piețele europene, am avut prețuri de până la 2800 USD pentru mia de m3, ceea ce a făcut să crească prețul de achiziție și pentru Moldova - 647 USD mia de m3.

Vă rog să analizăm obiectiv care este procedura normală de stabilire a tarifelor, fără a avea stare de urgență și posibilitatea de a lua decizii în stare de urgență.

Să presupunem că deja pe 21 decembrie MoldovaGaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului.

Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie.

Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Această prevedere se găsește în art. 29 din Hotărârii Parlamentului nr. 334 referitor la modul de organizare și funcționare a ANRE. Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022.

Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat de abia pe data de 10 martie anul 2022.

Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara.

Repet, criza energetică nu este criza țării noastre, este o criză europeană care ne afectează direct. Moldova este pentru a doua oară în stare de urgență din cauza crizei. Deciziile pe care le luăm nu sunt populare, dar sunt corecte. Înțelegem că afectează foarte mule familii și tocmai din acest motiv am venit cu măsuri de compensare care să ușureze acestă criză. Pentru prima dată în istorie se alocă peste 3 mlrd de lei pentru ajutor, în factură, tuturor oamenilor.

Este trist să văd cum unii și-au găsit dușmanul politic în mine. E greșit colegi, e greșit și mincinos ceea ce faceți. Noi, ne-am adresat oamenilor în această perioadă complicată. Mă adresez și acum. Vom trece cu demnitate peste această criză. Va fi greu, dar vom fi mai puternici după. Știm ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situație niciodată și vom face.

La final, vă cuprind și aveți încredere că, împreună, vom depeșă orice criză. Mergem înainte”, a scris Spînu pe rețele.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a venit cu o replică la postarea deputatului PAS Dumitru Alaiba. „Tocmai Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat dispoziția prin care se dispune ca ANRE să ajusteze tariful”, a spus Plîngău menționând că „Andrei Spînu trebuie urgent demis”.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că majorarea retroactivă a tarifelor la gaz trezește „mari semne de întrebare”. „Am văzut multe trucuri, dar unul ca ăsta - încă nu. Poate și Ministerul Finanțelor să aplice aceeași logică și să crească impozitul pe venit pentru tot anul 2021?”, a declarat Alaiba.

Avocatul Ion Dron susține că „ANRE nu a făcut decât să execute fără discuții o dispoziție semnată de prim-ministră”.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, cere remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale. Acest susține că „instanța de judecată are toate temeiuri pentru anularea deciziei de ieri a ANRE”.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării, după ce tariful la gaz a fost majorat retroactiv. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”. „Este o încălcare grosolană a legislației țării”, susține Chicu.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că Moldovagaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.


Pub