(foto) Neomogen și cu anomalii de căldură. Cum a fost anul 2021 pentru Moldova din punct de vedere meteorologic

sky
Foto: Ian Livesey

În Republica Moldova, anul 2021 a fost caracterizat de un regim termic neomogen şi cu precipitaţii. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura medie anuală a aerului a constituit în teritoriu +8,9..+11,4ºС, depăşind norma cu 0,5-1,6ºС şi se semnalează în medie o dată în 3-5 ani.

Temperatura maxima absolută a aerului pe an a atins +37ºС (iulie, august), ceea ce se semnalează în medie o dată în 3-5 ani. Minima absolută a constituit pe teritoriu -21ºС (ianuarie, SM Bălți), ceea ce se semnalează în medie o dată în 3 ani.

Temperatura medie a aerului pentru sezonul de iarnă a constituit în teritoriu -0,8..+2,2ºС, fiind cu 1,9-3,5ºС mai ridicată faţă de normă și se semnalează în medie o dată în 5-15 ani.

Sursă: SHS

Anomal de cald s-a semnalat în prima decadă a lunii ianuarie, când temperatura medie decadică a aerului a fost cu 6,0-7,5ºС mai ridicată față de normă și se semnalează în medie o dată în 10-20 ani. În decada a treia a lunii februarie temperatura medie a aerului a depășit norma cu 4,0-6,5ºС, iar maxima absolută a atins pe teritoriu +20ºС, ceea ce în această lună se semnalează în medie o dată în 15-20 ani.

Primăvara a fost neomogenă după regimul termic. Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului a constituit în teritoriu +7,9..+9,9ºС, fiind în fond în limitele normei, izolat – cu 0,5-0,9°С mai scăzută faţă de aceasta.

În lunile aprilie și mai s-a menținut regimul termic predominant scăzut (în medie cu 1,0-1,5ºС mai scăzută faţă de normă), și doar în luna martie temperatura medie a aerului a depășit norma cu 0,7-1,3ºС.

Ultimele îngheţuri în aer s-au semnalat pe 28 aprilie în raioanele de nord și centrale ale ţării cu intensitatea de -1..-4ºС, ceea ce în această perioadă se înregistrează în medie o dată în 20-30 ani. La suprafața solului, ultimele îngheţuri izolat s-au înregistrat pe 9 mai cu intensitatea de -1ºС, ceea ce se semnalează în medie o dată în 20-30 ani.

Vara a fost în fond mai caldă ca de obicei. Temperatura medie a aerului pentru acest sezon a constituit în teritoriu +20,4..+22,4ºС, fiind cu 0,8-2,2ºС mai ridicată faţă de normă. Însă, trebuie de menționat că în acest an a fost cel mai răcoros început al sezonului de vară din toată perioadă de observații. Temperatura medie zilnică a aerului pe 1-2 iunie a constituit +10..+12ºС (cu 5-8ºС mai scăzută faţă de normă), ceea ce pe o mare parte a teritoriului țării în aceste zile se semnalează pentru prima dată, iar în această decadă – în medie o dată la 15-20 ani.

Vremea caniculară s-a semnalat în luna iulie. Temperatura medie lunară a aerului a depășit norma cu 2,0-3,5ºС, ceea ce se semnalează în medie o dată la 5-15 ani.

Toamna a fost neomogena după regimul termic. Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului a constituit în teritoriu +9,0..+11,8ºС, ceea ce pe cea mai mare parte a teritoriului cu 0,6-1,4ºС mai ridicată față de normă, iar izolat – în limitele față de aceasta.

În lunile septembrie și octombrie, s-a menținut în fond regimul termic ușor scăzut în raport cu norma. Primele înghețuri s-au observat în perioada 6-8 septembrie la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului (cu intensitatea de -1ºС) izolat în centrul și sudul țării, ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 20-30 ani. Primele înghețuri la suprafața solului (cu intensitatea de -1ºС, SM Râbnița) s-au semnalat pe 28 septembrie. Primele înghețuri în aer (cu intensitatea de -1..-2ºС) s-au înregistrat pe 1 octombrie izolat în raioanele din nordul și centrul țării.

Vreme caldă s-a semnalat în luna noiembrie. Temrecoperatura medie lunară a aerului în această lună a depășit norma cu 2,0-3,5ºC și se semnalează în medie o dată în 3-7 ani.

Sursă: SHS

Cantitatea anuală de precipitaţii căzute a constituit pe teritoriu 500-810 mm sau 100-155 % din normă.

Sursă: SHS
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente