Slusari nu se lasă și vrea demisia lui Gaibu: În paralel cu lupta cu producătorii autohtoni, acest ministru anti-economie vrea să distrugă și ZEL-urile

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, vine cu noi acuzații în adresa ministrului Economiei, Sergiu Gaibu. „În paralel cu lupta cu producătorii autohtoni, ministrul anti-economie a declanșat campania împotriva Zonelor Economice Libere”, susține Slusari.

Foto: UNIMEDIA

„În paralel cu lupta cu producătorii autohtoni, ministrul anti-economie a declanșat campania împotriva Zonelor Economice Libere (ZEL-uri). Acest domn așa și nu poate să se ridice la nivelul intereselor economice naționale de la poziția unui expert-teoretic de la ONG, dependent exclusiv de proiectele internaționale.

Ba ministerul Economiei vine cu conceptul lichidării administrațiilor zonelor economice libere, care, apropo, nu sunt finanțate din bugetul de stat, prin înglobarea acestora la Agenția atragerii investițiilor, care este o instituție inaptă. Adică se propune lichidarea entităților funcționale și fuziunea acestora cu o structură moartă. Ba pornește campania sponsorizată în mass-media că ZEL-urile degrabă trebuie să dispară, în conformitate cu Acordul de Asociere. Sunt și alte gesturi la nivel de minister, care denotă atitudinea sfidătoare față de zonele economice libere.

În realitate, Acordul de Asociere prevede termenul de funcționare pentru ZEL-uri de până la 10 ani din data intrării în vigoare a Acordului (1 iulie 2016). Adică, minimum până în 2026, zonele pot activa. Care este sensul ca ministrul se alerge înaintea trenului, care nici măcar nu se vede? Apropo, în multe state ale Uniunii Europene zonele economice libere își continuă activitatea și după aderarea la UE. În Letonia și Estonia sunt câte 4 zone. În Lituania - 5. În Polonia - 14! Guvernele din aceste țări au capacități suficiente pentru negocieri cu conducerea UE, privind importanța acestor zone pentru dezvoltarea economică uniformă a țării.

Acum câteva cifre importante. Avem 7 zone economice libere cu 230 rezidenți, care sumar au investit aproximativ 460 MILIOANE DOLARI. Facilitatea cu achitarea a 50% din impozitul pe venit apare doar dacă membrul ZEL a investit minimum un MILION de dolari. Marea majoritate a rezidențelor sunt întreprinderi cu capital străin din țările UE, care au devenit producători AUTOHTONI și au lansat programe de substituire a importurilor. În anul pandemic 2020, rezidenții ZEL-urilor au avut vânzări sumare de peste 10 MILIARDE lei. Au asigurat circa 40 % din exportul total al producției industriale. Au achitat în buget peste 633 MILIOANE lei. În cadrul ZEL-urilor au fost create peste 16 mii de locuri de muncă, cu salarii decente.

Cu ce vă încurcă aceste zone, domnule Gaibu? Pentru ce trebuie de distrus unul dintre puținele modele economice funcționale în țara noastră, în condițiile în care așa de greu vin investițiile și acele zone sunt, deocamdată, locomotive pentru creșterea economică a Moldovei? Mulți rezidenți sunt acum deranjați și nedumeriți de această abordare neprietenoasă a ministrului.

Domnule Gaibu, vă rog frumos, plecați mai repede, căci economia, și așa afectată din toate părțile, are nevoie de un ministru profesionist practician, care știe să realizeze lucrurile concrete pentru sectorul real de producere, dar nu să scrie strategii sterile pentru absorbirea fondurilor externe”, a menționat Alexandr Slusari.

 Slusari în acuză pe ministrul Economiei de „semi-adevăruri” și-i cere demisia.

Alexandr Slusari a acuzat  ministerul Economiei de „luptă cu producătorii autohtoni” și susține că sub paravanul unui proiect „a inițiat anularea normei legale care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone”. La rândul său, instituția a venit cu o reacție pentru UNIMEDIA și susține că proiectul a fost supus consultărilor publice și este important ca Republica Moldova să respecte angajamentele internaționale și să nu pună sub risc aceste relații, fără de care este imposibilă creșterea economică și socială a țării.


Pub