Chicu, frauda bancară și Maia Sandu: A dat vina pe fostul Guvern, pe ex-președinte, pe Stoianoglo, iar acum, cu procuror de buzunar, Interpol e de vină

Când se rupea la putere, Maia Sandu învinuia guvernul și președintele de atunci pentru lipsa condamnărilor pe furtul miliardului și a aeroportului. Acum, când deține puterea absolută în stat, „не я должна сажать в тюрьму"”. Astfel a reacționat fostul premier Ion Chicu, la declarația șefei statului cu privire la decizia Biroului Internațional Interpol ce-l vizează pe Plahotniuc.

Foto: UNIMEDIA
„Înainte de-al sechestra în mod criminal pe Stoianoglo, Maia Sandu acuza Procurorul General de lipsa rezultatelor în lupta cu corupția. Acum, după ce și-a instalat procuror de buzunar, deja o organizație internațională - Interpol, e de vină.

Când se rupea la putere, Maia Sandu învinuia guvernul și președintele de atunci pentru lipsa condamnărilor pe furtul miliardului și a aeroportului. Acum, când deține puterea absolută în stat, "не я должна сажать в тюрьму"...

Doamna Președinte, ați irosit 13 luni din mandat doar pentru minciuni și manipulare. Umblați un pic la rușine, dacă a mai rămas ceva”, a scris Chicu.

Președinta Maia Sandu consideră cel puțin ciudată lipsa de decizie a Biroului Internațional Interpol în privința lui Vladimir Plahotniuc. Organele de drept ale Republicii Moldova de câțiva ani solicită darea lui Plahotniuc în căutare internațională, însă Interpol nu oferă vreun răspuns.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns. Plahotniuc se află, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmă experții.


Pub